4 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

ဘီယာ ဟာ uric acid မြင့်ခြင်းနဲ့ Gout ရောဂါရဲ့ အဓိက အကြောင်းရင်းတစ်ခုပါ။
ဘီယာတွင် Gym ကစားသူတို့မှီဝဲသော ပရိုတင်းမပါဝင်ပါ။
ပရိုတင်းကနေထွက်တဲ့ ဘေးထွက်ပစ္စည်းက ယူရီးယား (Urea)၊
ပျူရင်း (Purine) ကနေထွက်တဲ့ ဘေးထွက်ပစ္စည်းက ယူရစ်အက်ဆစ် (Uric acid) ဖြစ်ပါတယ်။
ဒီနှစ်ခုက နာမည်ဆင်တူပေမယ့် လုံးဝမတူတဲ့ ဘေးထွက်ပစ္စည်းတွေဖြစ်ပြီး တစ်ခုနဲ့တစ်ခု ပြောင်းလဲမသွားပါဘူး။
ဘီယာမှာ ပျူရင်းဓာတ် အများဆုံးပါဝင်ပေမယ့် ယူရစ်အက်ဆစ် များနေသူတွေ ဒါမှမဟုတ် ဂေါက်ရောဂါရှိသူတွေဟာ ဒါကို အရင်ဆုံးစစ်ဆေးဖို့ မေ့တတ်ကြပါတယ်။ အရက်က ယူရစ်အက်ဆစ် စွန့်ထုတ်မှုကို ပိုပြီးတောင် ဟန့်တားပါသေးတယ်။
မှတ်ချက်- ယူရစ်အက်ဆစ်ဟာ ပုံမှန်ပမာဏအတွင်းမှာဆိုရင် အစွမ်းထက် အန်တီအောက်ဆီးဒန့် (antioxidant) တစ်ခုဖြစ်လို့ ကောင်းပါတယ်။ သင့်ရဲ့ ပျူရင်းဓာတ် ဇီဝြဖစ်စဉ် (metabolism) ပျက်စီးနေပြီဆိုရင် သင့်ရဲ့ နေထိုင်မှုပုံစံတစ်ခုလုံးကို ပြန်သုံးသပ်ပါ။ ပျူရင်းဓာတ်များတဲ့ အစားအစာတွေကို လျှော့ချပါ။
သာမန်ကျန်းမာသူတွေအတွက် အသားဓါတ် (ပရိုတင်း) ပြည့်စုံအောင်မှီဝဲခြင်းက ပြသနာမဟုတ်ကြောင်းသိစေအပ်ပါသည်။
အကြံပြုချက်-
• ယူရစ်အက်ဆစ် မြင့်နေသူများ - အရက်၊ ဘီယာ ရှောင်ကြဉ်ပါ
• ပျူရင်းမြင့်သော အစားအစာများ (အသားအင်္ဂါ၊ ပင်လယ်စာ) လျှော့ပါ
• ရေများများ သောက်ပါ
• ကျန်းမာသူများအတွက် - ပုံမှန်ပရိုတင်းစားခြင်း ဘေးကင်းပါတယ်။
ကျန်းမာပါစေဗျာ။