________________________________________
မိုးရာသီအတွက် ရာသီစာ ဟင်းလျာ ချက်ပြုတ်နည်းများလေးတွေကိုဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်။ 🌧️🍜
မိုးအေးအေးနဲ့ စိုစွတ်တဲ့ ရာသီဥတုမှာ ပူပူနွေးနွေး အရသာရှိတဲ့ အစားအစာလေးတွေက ခန္ဓာကိုယ်ကို နွေးထွေးစေပြီး စိတ်ကိုလည်း ကြည်နူးစေပါတယ်။ မိုးရာသီနဲ့ လိုက်ဖက်တဲ့၊ ပြုလုပ်ရလွယ်ကူတဲ့ ရာသီစာ ဟင်းလျာချက်ပြုတ်နည်းတွေကိုကြည့်လိုက်ရအောင်နော်။
________________________________________
၁။ ပဲကြီးဟင်း (စပ်စပ်လေး)
မိုးအေးအေးမှာ ပဲကြီးဟင်းပူပူလေးနဲ့ ထမင်းဖြူပူပူစားရတာ ဘာနဲ့မှ မလဲနိုင်ပါဘူး။ ဒီပဲကြီးဟင်းကို ချက်ပြုတ်ဖို့အတွက် ပထမဆုံး ပဲကြီး (ပြုတ်ပြီးသား) ၂၅၀ ဂရမ်၊ ကြက်သွန်နီ ၁ လုံး (လှီးပြီးသား)၊ ကြက်သွန်ဖြူ ၃ မွှာ (ထောင်းထား)၊ ချင်း လက်မဝက်ခန့် (ထောင်းထား)၊ ငရုတ်သီးစိမ်း ၅ တောင့် (ညှပ်ပြီးသား၊ အစပ်ကြိုက်ရင် ပိုထည့်ပါ)၊ ဆီ စားပွဲတင်ဇွန်း ၃ ဇွန်း၊ ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း (သို့) အရသာအလိုက်၊ ဟင်းခတ်မှုန့် အနည်းငယ်၊ နနွင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတစ်ပုံ၊ ငရုတ်သီးအရောင်တင်မှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်းတစ်ဝက်၊ နံနံပင် အနည်းငယ် (အလှဆင်ရန်) နဲ့ ပဲကြီးမြုပ်အောင် ရေတို့ လိုအပ်ပါမယ်။
ချက်ပြုတ်နည်းကတော့၊ အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ဆီအပူပေးပြီး နနွင်းမှုန့်အနည်းငယ်ထည့်ပါ။ ပြီးရင် လှီးထားတဲ့ ကြက်သွန်နီ၊ ထောင်းထားတဲ့ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ချင်းတို့ကို ရွှေရောင်သန်းလာတဲ့အထိ ဆီသတ်ပါ။ ထို့နောက် ငရုတ်သီးအရောင်တင်မှုန့်ထည့်ပြီး မွှေပေးပါ။ ပြုတ်ပြီးသား ပဲကြီးတွေကို ထည့်ပြီး ခဏမွှေပေးပါ။ ပဲကြီးမြုပ်အောင် ရေထည့်ပြီး ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ ငရုတ်သီးစိမ်းတို့ ထည့်ကာ မီးအေးအေးနဲ့ ၁၀-၁၅ မိနစ်ခန့် တည်ပါ။ ပဲကြီးဟင်း စိမ့်ပြီး ပျစ်လာပြီဆိုရင် မီးပိတ်ပြီး နံနံပင်လေးတွေ အပေါ်ကနေ ဖြူးပေးပါ။ ထမင်းပူပူလေးနဲ့ တွဲဖက်သုံးဆောင်နိုင်ပါတယ်။
________________________________________
၂။ ပုစွန်ချဉ်စပ်ဟင်းချို (သို့မဟုတ်) ကြက်သားချဉ်စပ်ဟင်းချို
မိုးရာသီမှာ အအေးမိတတ်တဲ့အတွက် ခုခံအားကောင်းစေဖို့ ချဉ်စပ်ဟင်းချိုပူပူလေးက အကောင်းဆုံးပါပဲ။ ဒီဟင်းချိုချက်ဖို့အတွက် ပုစွန် (သို့မဟုတ်) ကြက်သား (အတုံးသေးလေးများတုံး) ၂၅၀ ဂရမ်၊ (ကောက်ရိုးမှို) ၁၀၀ ဂရမ်၊ ခရမ်းချဉ်သီး ၁ လုံး (အတုံးကြီးတုံး)၊ ကြက်သွန်နီ ၁ လုံး (လေးစိတ်စိတ်)၊ ချင်း လက်မဝက်ခန့် (ပါးပါးလှီး)၊ စပါးလင် ၁ ပင် (တုံးထား)၊ ရှောက်ရွက် ၃-၄ ရွက်၊ ငရုတ်သီးစိမ်း ၃ တောင့် (ညှပ်ပြီးသား၊ အစပ်ကြိုက်ရင် ပိုထည့်ပါ)၊ ငရုတ်ဆီ (သို့မဟုတ်) ငရုတ်သီးအရောင်တင်မှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း၊ ငါးငံပြာရည် စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ ဇွန်း၊ သံပရာရည် စားပွဲတင်ဇွန်း ၃ ဇွန်း (သို့) အရသာအလိုက်၊ နံနံပင် အနည်းငယ် (အလှဆင်ရန်)၊ ဟင်းခတ်မှုန့် အနည်းငယ် နဲ့ ရေ ၃ ခွက်တို့ လိုအပ်ပါတယ်။
ချက်ပြုတ်နည်းကတော့၊ အိုးထဲမှာ ရေထည့်ပြီး ဆူအောင် တည်ပါ။ ရေဆူလာရင် ချင်း၊ စပါးလင်၊ ကြက်သွန်နီတို့ကို ထည့်ပါ။ ပြီးရင် ပုစွန် (သို့မဟုတ်) ကြက်သားထည့်ပြီး ကျက်အောင် တည်ပါ။ ထို့နောက် เห็ดฟาง၊ ခရမ်းချဉ်သီး၊ ငရုတ်သီးစိမ်း၊ ငရုတ်ဆီ (သို့မဟုတ်) ငရုတ်သီးအရောင်တင်မှုန့်တို့ကို ထည့်ပြီး ၁-၂ မိနစ်ခန့် ဆက်တည်ပါ။ ငါးငံပြာရည်၊ သံပရာရည်၊ ဟင်းခတ်မှုန့်တို့ကို ထည့်ပြီး အရသာမြည်းပါ။ လိုအပ်ရင် ထပ်ထည့်နိုင်ပါတယ်။ မီးမပိတ်ခင် ရှောက်ရွက်လေးတွေ ထည့်ပြီး ၁၀ စက္ကန့်ခန့် ထားပါ။ မီးပိတ်ပြီး ပန်းကန်ထဲ ထည့်ကာ နံနံပင်လေးတွေ ဖြူးပေးပါ။ ပူပူနွေးနွေး သုံးဆောင်နိုင်ပါတယ်။
________________________________________
၃။ ဂျုံမှုန့်ကြော် (မိုးရာသီ မုန့်ပဲသရေစာ)
မိုးတဖွဲဖွဲရွာနေတဲ့ ညနေခင်းမျိုးမှာ လက်ဖက်ရည်ပူပူလေးနဲ့ ဂျုံမှုန့်ကြော်ပူပူလေးက အလိုက်ဖက်ဆုံးပါပဲ။ ဒီဂျုံမှုန့်ကြော်လုပ်ဖို့အတွက် ဂျုံမှုန့် ၁ ခွက်၊ ဆန်မှုန့် စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ ဇွန်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ ၁ မွှာ (ထောင်းထား)၊ ချင်း လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတစ်ပုံ (ထောင်းထား)၊ ငရုတ်သီးစိမ်း ၁ တောင့် (နုပ်နုပ်စဉ်း)၊ နနွင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတစ်ပုံ၊ ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတစ်ပုံ (သို့) အရသာအလိုက်၊ မပျစ်မကျဲ ဖျော်ရန် ရေ (လိုအပ်သလောက်)၊ နံနံပင် စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ ဇွန်း (နုပ်နုပ်စဉ်း) နဲ့ ကြော်ရန်ဆီတို့ လိုအပ်ပါမယ်။
ပြုလုပ်နည်းကတော့ ဇလုံတစ်ခုထဲမှာ ဂျုံမှုန့်၊ ဆန်မှုန့်၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ချင်း၊ ငရုတ်သီးစိမ်း၊ နနွင်းမှုန့်၊ ဆား၊ နံနံပင်တို့ကို ရောမွှေပါ။ ပြီးရင် ရေကို တစ်ဖြည်းဖြည်းချင်းစီ ထည့်ပြီး မပျစ်မကျဲဖြစ်အောင် (အကြော်မှုန့်လို အနေအထား) မွှေဖျော်ပါ။ ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီအပူပေးပါ။ ဆီပူလာပြီဆိုရင် ဖျော်ထားတဲ့ ဂျုံမှုန့်ရည်ကို ဇွန်းနဲ့ ခပ်ယူပြီး အိုးထဲကို တဖြည်းဖြည်းချင်းစီ လောင်းထည့်ပါ။ (အဝိုင်းပုံသဏ္ဍာန်ဖြစ်အောင်) နှစ်ဖက်လုံး ရွှေညိုရောင်သန်းပြီး ကြွပ်လာတဲ့အထိ ကြော်ပါ။ ကြော်ပြီးသား ဂျုံမှုန့်ကြော်များကို ဆီစစ်စက္ကူပေါ် တင်ပြီး ဆီစစ်ပါ။ လက်ဖက်ရည်ပူပူနဲ့ တွဲဖက်သုံးဆောင်နိုင်ပါတယ်။
________________________________________
မိုးရာသီမှာ ရာသီဥတုအေးတဲ့အတွက် ဟင်းချက်တဲ့အခါ ချင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ငရုတ်ကောင်း စတဲ့ အပူဓာတ်ပေးတဲ့ ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်တွေကို ပိုထည့်ပေးနိုင်ပါတယ်။ ဟင်းချိုပူပူ၊ အစပ်များတဲ့ဟင်းလျာတွေနဲ့ ကြော်ထားတဲ့ မုန့်ပဲသရေစာတွေဟာ မိုးရာသီနဲ့ အထူးလိုက်ဖက်ပါတယ်။
ဒီချက်ပြုတ်နည်းလေးတွေက မိုးရာသီမှာ မိမိကိုယ်ကို နွေးထွေးပျော်ရွှင်စေပြီးတော့ မိသားစုနဲ့အတူ စားလို့ရတဲ့အတွက် တစ်ခုခု အထောက်အကူပြုလိမ့်မယ်လို့ မျှော်လင့်ပါတယ်။ စမ်းကြည့်လိုက်ပါဦးနော်!
________________________________________
