ခံသီး ဆေးဖက်ဝင်ခြင်း
ခံပင်ရဲ့ အသီးဟာဆိုရင် သံဓာတ်၊ ဗီတာမင် စီ၊ ဗီတာမင် အေ၊ ကယ်လ်ဆီယမ်၊ ဖော့စဖောရပ် စတဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်နေပါတယ်။ အသီးဟာ ဆေးဖက်ဝင်တာကြောင့် အစာမကြေခြင်း၊ ထိခိုက်ဒဏ်ရာရခြင်း၊ အရေပြားရောဂါများ၊ ဆီးလမ်းကြောင်းနှင့် ဆိုင်သော ရောဂါများ၊ ဝမ်းချုပ်ခြင်းနှင့် သွေးအားနည်းခြင်းတို့ ကဲ့သို့သော ရောဂါများကိုလည်း သက်သာစေနိုင်ပါတယ်။ ထို့နည်းတူ ခံပင်၏ အရွက်သည်လည်း ဖျားနာခြင်း၊ ဝမ်းလျောခြင်းနှင့် နားကိုက်ခြင်းတို့အတွက် အသုံးဝင်ကြောင်း သိရပါတယ်။ ခံပင်ရဲ့ အမြစ်ဟာလည်း ဆေးဖက်ဝင်ကြောင်း သိရပါတယ်။ တိရိစ္ဆာန်များ အနာပေါက်ပါက အမြစ်ကို သွေးလိမ်ပေးမယ်ဆိုရင် ပိုးသေပြီး အနာမြန်မြန်ကျက်တယ်လို့ဆိုပါတယ်။
ခံသီးကို ဟင်းအနေနဲ့လည်း ချက်ပြုတ်စားသောက်နိုင်ပါတယ်။ ကျေးလက်တောရွာတွေမှာဆိုရင် ခံသီးကို ပုဇွန်ငါးပိ၊ ငရုတ်သီးတို့နဲ့ ရောထောင်းပြီး ခံသီးငပိထောင်းအနေနဲ့ စားသုံးကြပါတယ်။ တချို့ကတော့ ငပိနဲ့ ရောချက်ပြီး စားသုံးလေ့ရှိကြပါတယ်။ အပင်တစ်ပင်လုံး အသုံးဝင်ပြီး ကျန်းမာရေးအတွက်လည်း ကောင်းကျိုးတွေ ရှိစေတဲ့ ခံပင် အကြောင်းကို မိတ်ဆွေများ သိရှိရအောင် မျှဝေပေးလိုက်ရပါတယ်။
ငါးမျက်စိနဲ့ ကြွက်နို့တွေ အမြစ်ပါမကျန်အောင် ပျောက်တယ်။ ခံသီးရဲ့ အစေးကို ၂-၃ ကြိမ်လောက် ထည့်လိုက်ရုံနဲ့ လုံးဝကျွတ်ထွက်သွားတာပဲ။ မထည့်ခင် အရင်ဦးဆုံး နည်းနည်းလေး ကုတ်ပေး၊ ခြစ်ပေးဖို့လိုတယ်နော်...!!!
အရ၊မ်းပူတယ်။
အမြစ်ကနေပါ အကုန်ထွက်သွားပါသည်။

image