လူကြိုက်များတဲ့ စိန် တလုံး သရက်အကျိုးကျေးဇူး
စိန်တလုံးကတော့ လူကြိုက် အများဆုံးပါ။သရက်သီးချစ်သူတွေ အတွက် သရက်သီးက ပေးတဲ့ ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူး တွေကို ဖော်ပြ ပေးချင်ပါတယ်။
(၁)ကင်ဆာရောဂါဖြစ်ပွားနိုင်ချေကို လျှော့ ချပေးနိုင်
သရက်သီးမှာဆိုရင် antioxidants တွေ အများကြီး ပါဝင်ပါတယ်။သရက်သီးမှာဆိုရင် ပါတဲ့ antioxidants တွေက ကင်ဆာ ဖြစ်ပွားနိုင်ချေ ကို လျှော့ ချပေးနိုင်ပါတယ်။အထူးသဖြင့်် အူမကြီးကင်ဆာ နဲ့ ရင် သား ကင်ဆာ ဖြစ်ပွား နိုင်ချေ ကို လျှော့ ချ ပေးနိုင်ပါတယ်။သူ့မှာဆိုရင် Beta carotene ဆိုတဲ့ antioxidant ပါဝင် ပါတယ်။အဲ့ဒီ အရာ က ရင်သားကင်ဆာ၊အူမကြီးကင်ဆာနဲ့ သွေးကင်ဆာ ရောဂါ ဖြစ်ပွားနိုင်ချေ တွေကို လျှော့ ချ ပေးနိုင်ပါတယ်။
(၂)အမြင်အာရုံကောင်းစေ
သရက်သီးမှာဆိုရင်တော့ Vitamin-A ၊ Beta carotene ၊α-carotene, β-cryptoxanthin ဆိုတဲ့ ကျန်းမာ ရေး အတွက် အထောက်အကူဖြစ်စေတဲ့ အရာတွေ အများကြီး ပါဝင်ပါတယ်။vitamin-A မျက်လုံး ကျန်းမာရေးနဲ့ အမြင် အာရုံအတွက် အရမ်းကို ကောင်းတဲ့ အာဟာရဓါတ်ပါ။သရက်သီးမှာဆိုရင်တော့ Vitamin A ပေါ ကြွ ယ် ၀စွာ ပါဝင် တာမို့ အမြင်အာရုံ အတွက် အများကြီး အကျိုးကျေးဇူးဖြစ်စေပါတယ်။အမြင်အာရုံကောင်းချင်ရင် သရက်သီး ကို စားပေးပါ။
(၃)
အရိုးကျန်းမာရေး
Vitamin A နဲ့ C တို့ သရက်သီးမှာ ပေါကြွယ်ဝ စွာ ပါဝင်ပါတယ်။အဲ့ဒီဓါတ် တွေက အရိုး ကျန်းမာ ရေး အတွက် အရမ်းကို ကောင်းပါတယ်။ဒါ့အပြင် သူ့မှာပါတဲ့ ပရိုတင်းက လည်း အရိုးကျန်းမာရေး အတွက် အထောက် အကူ ဖြစ်စေပါတယ်။အရိုးကျန်းမာရေးအတွက် အရေးပါတဲ့ Vitamin A ပါဝင် နေတာမို့ သရက်သီးကို စား ပေးသင့်ပါတယ်။ သတိပြုရမယ့် အချက်တစ်ခု ရှိပါတယ်။ဘယ်အရာကို မဆို အလွန်အကျွံဖြစ်ရင် မကောင်းပါဘူး။ အရမ်း စားတာများ လွန်းရင် vitamin A သိပ်များရင် လည်း အရိုးကို ထိခိုက်ပျက်စီးစေပါတယ်။အလွန်အကျွံ့ တော့ မစားပါနဲ့။
(၄)ဦးနှောက်ဥာဏ်ရည် ဖွံ့ဖြိုးစေ
သရက်သီးမှာ ဦးနှောက်ဥာဏ်ရည် ဖွံ့ ဖြိုးစေတဲ့ အစွမ်းသတ္တိလည်း ပါရှိပါတယ်။သူ့မှာပါတဲ့ Vitamin B6 က ဦးနှောက်ဥာဏ်ရည်ဖွံ့ဖြိုးမှုကို အများကြီး အထောက်အကူဖြစ်စေပါတယ်။လူတစ်ယောက်မှာ Vitamin B6 လုံ လုံ လောက် လောက်မရဘူးဆိုရင်တော့ သိမြင်နိုင်တဲ့ စွမ်းရည်လည်း နည်းပါး လျှော့ ကျတတ်ပါတယ်။Vitamin B6 ကတော့ ပန်းနာနဲ့ အမျိုးသမီးတွေ ရာသီမလာခငခံစားရတဲ့ ဝေဒနာတွေကို သက်သာပျောက်ကင်းစေတဲ့ အစွမ်းလည်း ရှိပါတယ်။
(၅)အရွယ်မတိုင်ခင် အိုမင်းရင့်ရော်ခြင်းကို သက်သာစေ
သရက်သီးကို အလှအပ အတွက်လည်း စားပေးသင့်ပါတယ်။သရက်သီးမှာဆိုရင် ကိုလက်စထရော ပါဝင်မှုက မရှိသလောက် ကို နည်းပါးပါတယ်။သရက်သီးမှာက အမျှင်ဓါတ်၊vitamin C ၊pectin (သရက်သီးမှည့် တွင် ပါတဲ့ သစ်သီးယိုတို့ကို ခဲစေတဲ့ သကြားနဲ့ တူတဲ့ဒြပ်)တို့ ပါဝင်ပါတယ်။၀ိတ်ကျချင်သူတွေလည်း စားပေးသင့်တယ်။နောက် တစ်ခု ကတော့ သူ့မှာပါတဲ့ Collagen က မျက်နှာပေါ်မှာ အရေးအကြောင်းတွေ ပေါ်တာ ကိုလည်း သက်သာ လျော့ ပါးစေပါတယ်။အရွယ်မတိုင်ခင် အိုမင်းရင့်ရော်မှုကိုလည်း တားဆီးပေးနိုင်ပါတယ်။သရက်သီးကို သခွားသီးတို့ လို
ပဲ ပေါင်းတင်တဲ့ ပစ္စည်းအဖြစ်လည်း သုံးလို့ရပါတယ်။
crd original uploader

image