26 ပတ် - ဘာသာပြန်ပါ။

အိမ်မှာပဲပေါက်ဆီအလွယ်လုပ်နည်း
ပဲပေါက်ဆီ ( ၁၂ ) လုံးစာ

ပါဝင်ပစ္စည်းများ
သကြား ၃၀ ဂရမ်
Dry Yeast 1½ tsp လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်းခွဲ
အုန်းဆီ ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း
ရေနွေး ၁၈၀ မီလီလီတာ + နွားနို့နွေးနွေး လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ ဇွန်း
ဘက်စုံသုံးဂျုံမှုန့် ၃၀၀ ဂရမ်
မုန့်ဖုတ်ဆော်ဒါလက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း
ပဲနီငါးပိ (ပဲနီးလေးပြုတ်ပြီး အနှစ်ကျနေအောင်နယ်ထားတာ
၊ အချိုကြိုက်လျှင် ထန်းညက်ကိုကျေညက်အောင်ထု၍ ထည့်နယ်ပါ) ၄၀၀ ဂရမ်
ကြိုတင်ပြင်ဆင်ရန်
( ၁ )
ပန်းကန်လုံးတစ်လုံးထဲတွင်သကြား၊ တဆေး၊ ဆီနှင့်ရေနွေးနွေးတို့ကိုရောကာညင်သာစွာရောမွှေပေးပါ။ တစေးပွလာစေရန်
၁၀ မိနစ် ခန့် နှပ်ထားပါ။
ဂျုံမှုန့်နှင့် မုန့်ဖုတ်ဆော်ဒါမှုန့် တို့ကိုသီးခြားပန်းကန်လုံးထဲတွင်ရောပါ။ ဇကာချပါ။
တစေးဖျော်ထားပြီးသားကို ဂျုံမှုန့် ထည့်ထားသောပန်းကန်လုံးထဲသို့လောင်းထည့်ပြီး နယ်ပါမယ်။
မုန့်သားတွေနူးညံ့​ပြီး လက်မှာမကပ်သည်အထိနယ်ပါမယ်။
မွှေစက်သုံး၍ နယ်လျှင် ၅ မိနစ်ခန့်ကြာလိမ့်မည်၊
လက်ဖြင့်နယ်လျှင် ၁၀ မိနစ်ခန့်ကြာပါမယ်။
Oven ကို အပူချိန် ၁၂၀ ခန့်ချိန်ပြီး ကြိုတင်အပူပေးထားပါမယ်။
ဂျုုလုံးနဲ့ ဇလုံမျက်နှာပြင်ကို ဆီပါးပါးသုတ်ပါမယ်။ ပြီးရင် ရေစိုဝတ် ပါးပါး ( ရေစင်အောင်ညှစ်ပြီးသား) အုပ်ပြီး ကြိုတင်အပူပေးထားတဲ့ Oven ထဲ ထည့်၍ ၁ နာရီခန့် နှပ်ထားပါမယ်။ မထည့်ခင် Oven. power off ရပါမယ်။
( ၂ )
ပဲနီငါးပိကို ၁၂ ပိုင်း ခွဲ၍ ဘောလုံးကဲ့သို့ အလုံးလေးတွေ ပုံသွင်းပြီး လင်ပန်းအပြန့်ထဲမှာ ထည့်ထားပါ။
( ၃ )
ဂျုံများပွလာပြီမို့ လက်မှာဂျုံမှုန့် သုတ်ပြီး ထပ်နယ်ပါမယ်။ လေဝင်နေတာတွေ မရှိတော့ပဲ ပိုမိုနူးညံ့လာသည်အထိ နယ်ပါမယ်။
သစ်သားပြား သို့မဟုတ် ဆီလီကွန်အခင်းပေါ်မှာ ဂျုံမှုန့်အနည်းငယ်ကို ပါးပါးဖြူးပြီး ဂျုံလုံးကိုတင်ပြီး roller နဲ့ လှိမ့်ပါမယ်။ နယ်နိုင်လေ နူးညံ့လေပါ။
ဂျုံသားကိုဆွဲကြည့်လို့ ရှည်ထွက်ပြီးပါလာပြီဆို ရပါပြီ။ ဂျုံသားကို လှိမ့်လုံးနှင့် ပြား၍ ဖြတ်ဓားဖြင့် ခြောက်ပိုင်းပိုင်းပါမယ်။
ရလာတဲ့ ခြောက်ပိုင်းကို အလည်မှနေ ၁၂ လုံးစာမို့ ၁၂ ပိုင်းရအောင်ပိုင်းပြီး။
တပိုင်းချင်းကို အလုံးလေးတွေ လုံးပါမယ်။
ပြီးရင် ဆီလီကွန်းအခင်းပေါ် ဂျုံမှုန့်အနည်းငယ်ကို ဖြူး၍ အလုံးလေးတွေတင်ပြီး ရေညှစ်ထားတဲ့ ရေစိုဝတ်နဲ့အုပ်ထားပါ။
( ၄ )
ဂျုံလုံးတစ်လုံးကိုယူပြီး
လှိမ့်တံ (သို့) လက်ဖဝါးကို သုံး၍
ပြားအောင်လုပ်ပါ။ မုန့်စိမ်း၏အလယ်ဗဟိုသည်အနည်းငယ်ပိုထူပြီး ​ဘေးသားလေးတွေကို ပါးလွှာအောင်လှိမ့်ရပါမယ်။
လက်ဝါးပေါ်မှာ ဂျုံပြားလေးရပြီဆို ပဲနီလေးငပိ တလုံးကိုယူ၍
မုန့်စိမ်းရဲ့အလယ်မှာထားပြီး ပေါက်ဆီလုံးနည်းအတိုင်းလုံးရပါမယ်။
ပဲအားလုံး ထာပနာထည့်ပြီးလျှင်
အေဖိုး စက္ကူကို အနေတော်လေးတွေညှပ်၍ မုန့်လုံးအောင်ခြေကို စက္ကူကပ်ပါမယ်။ ပြီးရင် အဝတ်ပါးပါးပြန်အုပ်ပြီး ၁၅ မိနစ်ခန့် နှပ်ထားပါမယ်။
ပြီးတာနဲ့ အပြင် ဂျုံသားလေးတွေ ပွလာပြီးဆို ပေါင်းရန် အသင့်ဖြစ်နေပါပြီ။
#ပေါင်းရန်ပြင်ဆင်နည်း
ပေါင်းမည့်အိုးကို ရေနွေးငွေ့ထောင်းထောင်းထနေအောင်ကြိုတင်အပူပေးထားပါ။
ပေါက်ဆီပေါင်းမယ့် ပေါင်းအိုးရဲ့ ဇကာခွက်ပေါ် အဝတ်ပါးပါး အသန့်လေးကို ခင်းပါမယ်။
ပြီးလျှင် ဆယ်မိနစ်ခန့် အပူပေး
ထားပေးပါ။
အဝတ်စခင်းထားတဲ့ ဇကာလေးပေါ်မှာ မုန့်လုံးတွေကို တစ်လုံးချင်း ခပ်ခွာခွာလေးထည့်ပါမယ်။
ပြီးလျှင် ပိတ်စပါးပါးလေးယူ၍ ပေါင်းအိုးအဖုံးကို ထည့်ပြီး ထိပ်စတွေကို စုချည်ပါမယ်။ ရေမဆွတ်ရပါ။ အိုးစလောင်းဖုံးမှ ချွေးကျပြီး မုန့်လုံးကို မထိစေဖို့ပါ။
ပြီးတာနဲ့ နာရီဝက်ခန့် ပေါင်းပေးရင်ရပါပြီ။
နာရီဝက်ပြည့်တာနဲ့ ပေါင်းအိုးကို မီးဖိုပေါ်မှချပြီး တန်းမဖွင့်ပါနဲ့အူး။ ၅ မိနစ်ခန့် ရေနွေးငွေ့အပူချိန်နဲ့ ထားပြီးမှ ထုတ်ယူ၍ အအေးခံပြီး စားလို့ရပါပြီ။
အအေးခံပြီးသား ပေါက်ဆီတွေကို ပလပ်စတစ်အိတ်နဲ့ လေလုံအောင်ထုပ်ပြီး ရေခဲသေတ္တာ ရိုးရိုးခန်းထဲမှာထားစားရင်လည်းရပါတယ်။
စားခါနီးကျ အဝတ်သန့်သန့်လေးနဲ့ ထုပ်ပြီး ထမင်းပေါင်းအိုးထဲမှာ ရေခမ်းချိန် ထမင်းနှပ်နေတဲ့ အချိန်လေး ထည့်အပူပေးပြီးမှ စားပါ။ ပူပူနွေးနွေးလေးပြန်ရပါတယ်နော်။
#မြိန်မြိန်

image