မုန့်ကြိုးလိမ်
မြန်မာရိုးရာမုန့်တမျိုးဖြစ်တဲ့ မုန့်ကြိုးလိမ်ကတော့ ချိုချိုလေးနဲ့လူကြိုက်များပါတယ်။ လုပ်စားကြည့်ရအောင်နော်။
ပါ၀င်သောပစ္စည်းများ
၁။ ကောက်ညှင်းမှုန့်- ၄ ခွက်
၂။ ဆန် မှုန့်- ၁ ခွက်
၃။ ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ ၀ကျ
၄။ ဆော်ဒါ (baking soda)- လက်ဖက်ရည် ဇွန်း တဝက်
၅။ ရှာလကာရည် - ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း
၆။ ရေကျက်အေး - ၂ခွက် နှင့် ခွက် လေးပုံတပုံ
၇။ ကြော်ရန် ရွှေဆီတော် ပဲသန့်ဆီ
၈။ သကြားရည်အတွက် - သကြား - ၂ ခွက် နှင့် ရေ ၁ ခွက်
( ၁ ခွက် = 240ml = ၇ိုး၇ိုးကောျဖီခှကျ ၁ ခွက် = ထမင်းစားဇွန်း ၁၆ ဇွန်း)
( ထမင်းစားဇွန်း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း = 1 teaspoon = 5 ml)
ပြုလုပ်နည်း
၁။ ကောက်ညှင်းမှုန့်၊ ဆန်မှုန့်၊ဆား ၊ ဆိုဒါတို့ကိုရောပါ။ ပြီးလျှင် ရှာလကာရည် နှင့် ရေကျက်အေး ၂ ခွက်ကို အရင်ထည့်ပြီး မုန့်သားကိုညက်နေအောင်အထိနယ်ပါ။။ အလုံးလုံးလို့၇တဲ့အနေအထားဆိုရင် ကျန်ရေ လေးပုံတပုံကို မထည့်ပါနှင့် ။ မရသေးရင် ရေလေးပုံတပုံကို ဖြေးဖြေးချင်းထည့်နယ်ပါ။ ထို့နောက် ရေခဲ သေတ္တာထဲတွင် တည နှပ်ထားပါ။(ေ၇ခဲသတေ်တာထဲမနှပျထားရငျဆီပေါကျတတျပါသညျ။မုနျ့သားကို ညက်နေအောင်မနယ်ရင်လဲဆီပေါက်တတ်ပါတယ်။ ရေကျက်အေးနဲ့မနယ်ရင်လဲဆီပေါက်တတ်ပါတယ်။)
၂။ သကြား ၂ ခွက် နှင့် ရေ ၁ ခွက်ကို အိုးတခုထဲထည့်ရ်ျ မီးဖိုပေါ်မှာ သကြားအရည်ပျော်သိအထိပွက်လာအောင်တည်ပါ။ ထို့နောက် အအေးခံထားပါ။
၃။ ကြော်ရန်အတွက် ရွှေဆီတော်ပဲသန့်ဆီ ကို အပူပေးပါ။(ဒယ်အိုးကို ဇောက်နက်သောဒယ်အိုးကိုသုံးပါ။) နှပ်ထားသော မုန့်နှစ်များကို မုန့်ကြိုးလိမ် လုပ်ရန် အလုံး လုံးပြီး ရှည်ရှည်လေးတွေရအောင်လက်နှင့်လှိမ့်ပြီး အလယ်တည့်တည့်ကနေပြီး ချိုးပြီး ကြိုးလိမ်သလိုလိမ်ပါ။ ထို့နောက် ဆီထဲထည့်ကြော်ပါ။ မုန့်ကြိုးလိမ်များကျွပ်ကျွပ်လေးဖြစ်အောင်ကြော်ပြီး ဆီအိုးထဲမှဆယ်ပါ။ ပြီးလျှင် အအေးခံထားသော သကြားရည်ထဲကို နှစ်ပါ။ သကြားရည်ထဲမှ ဆယ်ပြီးလျှင် အအေးခံထားပါ။
၄။ အေးသွားလျှင် မုန့်ကြိုးလိမ်ချိုချိုလေးကိုသုံးဆောင်နိုင်ပါပြီဗျ။
#မြိန်မြိန်
#crd
