⚠️ အသက်အန္တရာယ်ရှိသော အဆိပ်ပြင်းအသီးများ ⚠️
ကမ္ဘာပေါ်မှာ "အလှပေါ် Dote" တွေ ရှိတယ်ဆိုတာ ဒီအသီးတွေကို ကြည့်ရင် သိနိုင်ပါတယ်။ ပုံပန်းသဏ္ဍာန်က ဆွဲဆောင်မှုရှိပြီး စားချင်စဖွယ်ဖြစ်နေပေမယ့် လုံးဝမစားသင့်တဲ့၊ အသက်အန္တရာယ်ရှိနိုင်တဲ့ အဆိပ်ပြင်းအသီး (၂) မျိုးအကြောင်း ဗဟုသုတအနေနဲ့ ဝေမျှပေးချင်ပါတယ်။
၁။ Manchineel (မန်ချီနီးလ်) အသီး 🍎
ဒါကို "သေမင်း၏ ပန်းသီးငယ်" (Little Apple of Death) လို့တောင် တင်စားခေါ်ဝေါ်ကြပါတယ်။ ဂင်းနစ်မှတ်တမ်းမှာ ကမ္ဘာ့အန္တရာယ်အရှိဆုံးအပင်အဖြစ် စာရင်းသွင်းခံထားရပါတယ်။
အန္တရာယ်: ဒီအပင်က အသီး၊ အရွက်၊ အကိုင်းအခက်၊ ပင်စည်ကထွက်တဲ့အစေး အားလုံး အဆိပ်ပြင်းပါတယ်။
ဘာဖြစ်နိုင်လဲ: အသီးကိုစားမိရင် ပါးစပ်၊ လည်ချောင်းနဲ့ အစာမျိုပြွန်တွေမှာ ပြင်းထန်စွာလောင်ကျွမ်းပြီး အသက်သေဆုံးနိုင်တဲ့အထိ အန္တရာယ်ရှိပါတယ်။ ပန်းသီးစိမ်းလေးနဲ့ အရမ်းတူပေမယ့် လုံးဝယောင်မှားပြီးတောင် မစားမိပါစေနဲ့။
၂။ Yew (ကျောက်တညူ) အသီး 🔴
Yew ပင်က အသီးနီနီရဲရဲလေးတွေဟာ အလွန်ဆွဲဆောင်မှုရှိပါတယ်။
အန္တရာယ်: အသီးရဲ့ အပြင်ဘက် အနီရောင်အသားလွှာက အဆိပ်မရှိပေမယ့်၊ အထဲမှာရှိတဲ့ အစေ့ ကတော့ Taxine (တက်ဆင်) လို့ခေါ်တဲ့ အလွန်ပြင်းထန်တဲ့ အဆိပ်တွေ ပါဝင်ပါတယ်။
ဘာဖြစ်နိုင်လဲ: ကလေးတွေက ချိုချိုလေးမို့ စားမိပြီး အစေ့ကို ဝါးစားမိရင် နှလုံးခုန်နှုန်းမမှန်ခြင်း၊ အသက်ရှူရခက်ခဲခြင်းတွေဖြစ်စေပြီး အချိန်တိုအတွင်း အသက်ဆုံးရှုံးနိုင်ပါတယ်။
🚫 အရေးကြီးသတိပေးချက်: 🚫
တောထဲတောင်ထဲသွားရင်းဖြစ်စေ၊ နိုင်ငံရပ်ခြားရောက်နေချိန်ဖြစ်စေ ကိုယ်မသိတဲ့၊ မမြင်ဖူးတဲ့ အသီးအနှံ၊ အပင်တွေကို "လုံးဝ" မမြည်းစမ်းပါနဲ့။