ထောပတ်ထမင်း ချက်နည်း
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ဆန် (ပေါ်ဆန်းမွှေး/ ဘစမာတီ) - ၂ ခွက်
ထောပတ် (Unsalted Butter) - စားပွဲတင်ဇွန်း ၂-၃ ဇွန်း
ကြက်သွန်ဖြူ - ၂-၃ တက် (ပါးပါးလှီး/ထောင်း)
ရေ (သို့မဟုတ်) ကြက်ပြုတ်ရည် - ၃.၅ - ၄ ခွက် (ဆန်အမျိုးအစားပေါ် မူတည်ပြီး)
ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁/၂ ဇွန်း (သို့မဟုတ် အရသာအလိုက်)
နံနံပင် (အလှဆင်ရန်) - အနည်းငယ် (ပါးပါးလှီး)
ငရုတ်ကောင်းမှုန့် (နှစ်သက်ပါက) - အနည်းငယ်
ချက်ပြုတ်နည်းအဆင့်ဆင့်
၁။ ဆန်ပြင်ဆင်ခြင်း
ဆန်ကို ရေစင်အောင်ဆေးကြောပြီး မိနစ် ၃၀ ခန့် ရေစိမ်ထားပါ။ ထို့နောက် ရေစစ်ထားပါ။ (ဘစမာတီဆန်ဆိုလျှင် ပိုမိုမွှေးပျံ့စေပါသည်)
၂။ ထောပတ်နှင့် ကြက်သွန်ဖြူ ဆီသတ်ခြင်း
အိုးတစ်လုံး (သို့မဟုတ် ထမင်းပေါင်းအိုး) ကို အပူပေးပြီး ထောပတ်ကို ထည့်ပါ။ ထောပတ်အရည်ပျော်လာပါက ပါးပါးလှီးထားသော ကြက်သွန်ဖြူကို ထည့်ပြီး ရွှေညိုရောင်သန်းကာ မွှေးလာသည်အထိ ဆီသတ်ပါ။
၃။ ဆန်ထည့်၍ ဆီသတ်ခြင်း
ရေစစ်ထားသော ဆန်ကို အိုးထဲသို့ ထည့်ပါ။ ထောပတ်နှင့် ကြက်သွန်ဖြူတို့နှင့် သမအောင် ၂-၃ မိနစ်ခန့် မွှေပေးပါ။ ဆန်စေ့လေးတွေ ကြည်လင်လာပြီး ထောပတ်နံ့ မွှေးလာသည်အထိ ဆီသတ်ပေးပါ။
၄။ ရေ (သို့မဟုတ်) ကြက်ပြုတ်ရည် ထည့်၍ ချက်ခြင်း
ရေ (သို့မဟုတ်) ကြက်ပြုတ်ရည်ကို ထည့်ပါ။ ဆား၊ ငရုတ်ကောင်းမှုန့် (ထည့်လိုပါက) တို့ကို ထည့်ပြီး သမအောင် မွှေပေးပါ။
ရေဆူပွက်လာပါက မီးလျှော့ပြီး အိုးအဖုံးကို လုံအောင်ပိတ်ကာ ထမင်းနူးအိသွားသည်အထိ ၁၅-၂၀ မိနစ်ခန့် ချက်ပေးပါ။ (ထမင်းပေါင်းအိုးဖြင့် ချက်လျှင် ပုံမှန်အတိုင်း ချက်ပါ)
၅။ ပေါင်းထားခြင်း
ထမင်းကျက်သွားပါက မီးပိတ်ပြီး အဖုံးမဖွင့်ဘဲ ၅-၁၀ မိနစ်ခန့် ထပ်ပေါင်းထားပါ။ ၎င်းသည် ထမင်းကို ပိုမိုနူးအိစေပြီး အနံ့အရသာများကို စိမ့်ဝင်စေပါသည်။
၆။ ပြင်ဆင်၍ သုံးဆောင်ခြင်း
အဖုံးဖွင့်ပြီး ဆန်စေ့များ မပျက်စီးစေရန် ခက်ရင်းခွ (သို့မဟုတ်) ဇွန်းဖြင့် ညင်သာစွာ မွှေပေးပါ။
ပန်းကန်ထဲထည့်ပြီး အပေါ်ကနေ နံနံပင်လေး ဖြူးကာ ဟင်းအမျိုးမျိုးနဲ့ တွဲဖက်သုံးဆောင်နိုင်ပါတယ်။ ကြက်သားဟင်း၊ ငါးဟင်း၊ အစိမ်းကြော်၊ ဒါမှမဟုတ် ဟင်းရည်ပူပူလေးနဲ့ စားလို့ကောင်းပါတယ်။
ဒီနည်းအတိုင်း ချက်ပြုတ်ကြည့်ပါက မွှေးကြိုင်ပြီး အရသာရှိတဲ့ ထောပတ်ထမင်းကို ရရှိမှာဖြစ်ပါတယ်။ ချက်ပြုတ်ကြည့်ပြီး အရသာခံစားကြည့်ပါဦး