ပြီးပြည့်စုံတဲ့ မုန့်ဟင်းခါး 🍝ချက်နည်း

​၁။ ဟင်းရည်အတွက် လိုအပ်တဲ့ ပစ္စည်းများ
​ငါး - ငါးခူ (သို့) ငါးကြင်းဖြူ ၁ ကီလိုဂရမ် (၂ ပေါင်ခန့်)
​ငါးပြုတ်ရန် - စပါးလင် (၂) ချောင်း (ထုပြီးချည်ပါ)၊ နနွင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁/၂ ဇွန်း၊ ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း
​ဆီသတ်ရန်
​ကြက်သွန်နီ - ၃ လုံး (ပါးပါးလှီးပါ)
​ကြက်သွန်ဖြူ - ၅-၆ တက် (ထုထောင်းပါ)
​ချင်း (ဂျင်း) - လက်မဝက်ခန့် (ထုထောင်းပါ)
​စပါးလင် - ၃ ချောင်း (အဖြူပိုင်းကို ထုထောင်းပါ)
​ငရုတ်သီးအရောင်တင်မှုန့် - စားပွဲတင်ဇွန်း ၁-၂ ဇွန်း (အစပ်ကြိုက်ရင် များများထည့်ပါ)
​နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁/၂ ဇွန်း
​ပုစွန်ငါးပိ (သို့) ငါးပိထောင်း - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁/၂ ဇွန်း (မကြိုက်ရင် ချန်ထားနိုင်သည်)
​ဆီ - ၁/၂ ခွက်
​ဟင်းရည်အတွက်
​ဆန်လှော်မှုန့် (သို့) ပဲမှုန့် (ပဲကျန်မှုန့်) - စားပွဲတင်ဇွန်း ၃ ဇွန်း (ရေအနည်းငယ်နဲ့ ဖျော်ပါ)
​ငှက်ပျောအူ (သို့) ကြာရိုး - အသင့်တော်ဆုံးပမာဏ (ပါးပါးလှီးပြီး ရေစိမ်ထားပါ)
​ငါးငံပြာရည် - စားပွဲတင်ဇွန်း ၃-၄ ဇွန်း (သို့) အရသာအလိုက်
​ဆား/ဟင်းခတ်မှုန့် - အရသာအလိုက်
​ရေ - ၈-၁၀ ခွက် (သို့) လိုအပ်သလောက်
​၂။ ချက်ပြုတ်နည်းအဆင့်ဆင့်
​(က) ငါးပြုတ်ခြင်း
​၁။ ငါးကို ရေစင်အောင်ဆေးပြီး အိုးကြီးတစ်လုံးထဲထည့်ကာ ရေ၊ စပါးလင်၊ နနွင်းမှုန့်နဲ့ ဆားထည့်၍ ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပါ။
၂။ ငါးကျက်လျှင် ဆယ်ယူပြီး အအေးခံပါ။ ငါးပြုတ်ရည်ကိုတော့ စစ်၍ သိမ်းထားပါ။
၃။ အအေးခံထားသော ငါးအသားများကို အရိုးနင့် အခွံများ မပါစေဘဲ နူးညံ့အောင် ခြေပေးပါ။
​(ခ) ဆီသတ်ခြင်း
​၁။ ဒယ်အိုးတစ်လုံးထဲတွင် ဆီထည့်ပြီး အပူပေးပါ။
၂။ ထုထားသော ကြက်သွန်ဖြူ၊ ချင်း (ဂျင်း)၊ စပါးလင်တို့ကို ဆီသတ်ပါ။ မွှေးလာလျှင် ကြက်သွန်နီလှီးထားတာများ ကို ထည့်ပြီး ရွှေအိုရောင်သန်းသည်အထိ ဆက်လှော်ပေးပါ။
၃။ နနွင်းမှုန့်၊ ငရုတ်သီးအရောင်တင်မှုန့်နှင့် ငါးပိတို့ကို ထည့်ပြီး မွှေးလာသည်အထိ ဆက်လှော်ပါ။
၄။ ခြေထားသော ငါးအသား ကို ထည့်ပြီး ငါးငံပြာရည်အနည်းငယ်ဖြင့် အရသာဝင်အောင် ဆီသတ်ပေးပါ။
​(ဂ) ဟင်းရည်တည်ခြင်း
​၁။ သိမ်းထားသော ငါးပြုတ်ရည် ကို အိုးကြီးထဲတွင် ပြန်တည်ပါ။
၂။ ဆီသတ်ထားသော ငါးအရောအနှောများကို ဟင်းရည်ထဲ ထည့်ပါ။
၃။ ရေဖျော်ထားသော ဆန်လှော်မှုန့် (သို့) ပဲမှုန့် ကိုလည်း ထည့်ပြီး မွှေပေးပါ။ ဟင်းရည်မခဲစေရန် သတိထား၍ မွှေပေးပါ။
၄။ ပါးပါးလှီးထားသော ငှက်ပျောအူ (သို့) ကြာရိုး ကို ထည့်ပြီး နူးသည်အထိ တည်ပါ။
၅။ အရသာကို မြည်းစမ်းပြီး လိုအပ်ပါက ငါးငံပြာရည်၊ ဆား၊ ငရုတ်ကောင်းတို့ဖြင့် အရသာ ဖြည့်စွက်ပါ။ မုန့်ဟင်းခါးဟင်းရည်သည် ပျစ်ပြီး မွှေးနေရပါမယ်။ အနည်းဆုံး မိနစ် ၃၀ ခန့် ဆူပွက်အောင် တည်ပေးပါ။
​၃။ တွဲဖက်ပစ္စည်းများ (Garnishes)
​မုန့်ဟင်းခါးကို အရသာရှိအောင် စားသုံးဖို့အတွက် အောက်ပါ တွဲဖက်ပစ္စည်းများ မပါမဖြစ် လိုအပ်ပါတယ်။
​မုန့်ဖတ် - အသင့်ပြုတ်ထားသော ဆန်ကြာဇံ (သို့) မုန့်ဟင်းခါးဖတ်
​ကြက်သွန်နီ - ပါးပါးလှီးထားသော ကြက်သွန်နီစိမ်း
​ကြက်ဥ - ဘဲဥပြုတ် (သို့) ကြက်ဥပြုတ် (အစိတ်လေးများ ပိုင်းထားပါ)
​အကြော် - ပဲကြော်၊ ဘူးသီးကြော် (သို့) မုန့်လုံးကြော်၊ ငါးဖယ်ကြော်
​အခြား - နံနံပင် (သို့) တရုတ်နံနံ (ပါးပါးလှီး)၊ သံပုရာသီး (သို့) ရှောက်သီး (အရည်ညှစ်ရန်)၊ ငရုတ်သီးအကြော် (သို့) ငရုတ်သီးဆီချက်
​၄။ စားသုံးရန် ပြင်ဆင်ခြင်း
​ပန်းကန်လုံးတစ်လုံးထဲတွင် မုန့်ဖတ် (ကြာဇံ) ကို ထည့်ပါ။ ထို့နောက် ပူပူနွေးနွေးရှိသော မုန့်ဟင်းခါးဟင်းရည်ကို အနှစ်ပါအောင် လောင်းထည့်ပါ။ အပေါ်မှ ကြက်ဥ၊ ကြက်သွန်နီ၊ နံနံပင်၊ အကြော်များဖြင့် အလှဆင်ပြီး၊ သံပုရာရည် (သို့) ရှောက်ရည်ညှစ်၍ အရသာရှိစွာ သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။
#kogyiaung
#မုန့်ဟင်းခါးချက်နည်း
#follower

credit to owner

image