ပန်းပင်၊ သီးပင်စားပင်၊ အပင်တွေအတွက် ကြက်ဥခွံအရည်ဖျော် စိုက်ပျိုးရေးမြေသြဇာပြုလုပ်နည်း (အလွယ်နည်း)
ကြက်ဥခွံအရည်ဖျော်၏ အကျိုးကျေးဇူးများ
* ကြက်ဥခွံတွေမှာ ကယ်လ်ဆီယမ် (CaCO₃) အများအပြား
ပါဝင်တာကြောင့် အပင်ရဲ့ ပင်စည်၊ အရွက်နဲ့ အမြစ်တွေ
ကို သန်မာစေတယ်။
* ခရမ်းချဉ်သီး၊ ငရုတ်သီး၊ သခွားသီးတွေမှာ ကယ်လ်ဆီ
ယမ်ချို့တဲ့လို့ ဖြစ်တတ်တဲ့ အသီးပုပ်ရောဂါကို ကာကွယ်
ပေးတယ်။
* မြေဆီလွှာရဲ့ အက်စစ်ဓာတ်ကို အနည်းငယ်လျှော့ချပေး
ပြီး မြေကို ဖွံ့စေတယ်။
* အပင်တွေလိုအပ်တဲ့ မဂ္ဂနီဆီယမ်၊ ဖော့စဖရပ်နဲ့ ဆီလီကာ
တို့လို တခြားအာဟာရဓာတ်တွေလည်း ပါဝင်တယ်။
ကြက်ဥခွံအရည်ဖျော်နည်း (အိမ်တွင်းနည်း)
လိုအပ်တဲ့ ပစ္စည်းများ......
* ဆေးကြောပြီး နေလှန်းထားတဲ့ ကြက်ဥခွံ ၂၀-၃၀ လုံး
* ရေသန့် ၅ လီတာ
* ကြံသကာရည် ဒါမှမဟုတ် ထန်းလျက်မရှိရင် သကြားညို
လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၅ ဇွန်း (အချဉ်ဖောက်ဖို့နဲ့ အနံ့ဆိုးကို
လျှော့ချဖို့အတွက်)
* အဖုံးပါတဲ့ ပလတ်စတစ်ပုံး သို့မဟုတ် ပုလင်း
ပြုလုပ်ပုံအဆင့်ဆင့်.......
၁။ ကြက်ဥခွံတွေကို သန့်စင်အောင် ဆေးကြောပြီး နေပူလှန်းထားပါ။ (အနံ့နဲ့ ရောဂါပိုးတွေကို လျှော့ချပေးဖို့)
၂။ ကြိတ်ရလွယ်အောင် ကြက်ဥခွံတွေကို အကြမ်းဖျင်း ထောင်း (သို့) ကြိတ်ချေပါ။
၃။ ပုံးထဲကို ကြက်ဥခွံတွေထည့်ပြီး အချိုးအစားအတိုင်း ရေသန့်ထည့်ပါ။
၄။ ကြံသကာရည် (သို့) ထန်းလျက်ကို ထည့်ပြီး သမအောင် မွှေပေးပါ။
၅။ အဖုံးကို ခပ်ချောင်ချောင်လေးပိတ်ပြီး အရိပ်ရပြီး လေဝင်လေထွက်ကောင်းတဲ့နေရာမှာ ထားပါ။ (ဓာတ်ငွေ့တွေ ထွက်နိုင်ဖို့)
၆။ အနည်းဆုံး ၁၄-၂၁ ရက်လောက်ထားပြီးတဲ့အခါ အရည်ဖျော်ဟာ အဝါရောင်သန်းလာပြီး အနံ့အသက်ဆိုး မထွက်တော့ရင် သုံးလို့ရပါပြီ။
အသုံးပြုပုံ
* အဖတ်တွေ မပါအောင် အရည်ကို စစ်ယူပြီးမှ ရေနဲ့ရောပါ။
* ကြက်ဥခွံအရည်ဖျော် ၂-၃ ဇွန်းကို ရေ ၁ လီတာနဲ့ ရောပြီး
သုံးပါ။
* ၇-၁၀ ရက်ခြားတစ်ခါ အပင်ခြေရင်းကို လောင်းပေးပါ။
* ဟင်းသီးဟင်းရွက်၊ သစ်သီး၊ ပန်းအလှပင်နဲ့ အိုးစိုက်အပင်
တွေအတွက် အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။
သတိပြုရန်.....
အရမ်းအပြင်းစား မသုံးမိပါစေနဲ့။ မြေဆီလွှာကို အယ်လ်ကာလိုင်းဓာတ်လွန်ကဲစေပြီး အပင်အမြစ်တွေကို လောင်စေနိုင်ပါတယ်။
အချဉ်ဖောက်တဲ့အခါ ကြက်ဥခွံတွေက ခြောက်သွေ့သန့်ရှင်းနေမှသာ အနံ့ဆိုးထွက်တာနဲ့ မှိုတက်တာကို ကာကွယ်နိုင်မှာပါ။
အပင်အတွက် လိုအပ်တဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေပြည့်စုံစေဖို့ တခြားသော အချဉ်ဖောက်အရည်ဖျော်တွေ (ဥပမာ- သစ်သီးဖျော်၊ ငါးဖျော်) နဲ့လဲလှယ်ပြီး သုံးသင့်ပါတယ်။