#ဒိန်ချဥ်အချဥ်ဖတ်ကို အိမ်မှာ ကိုယ်တိုင် ပြုလုပ်ဖို့ နည်းလမ်း နှစ်မျိုးရှိပါတယ်။
၁။ ငရုတ်သီးအစိမ်း ဒါမှမဟုတ် သံပုရာသီးနဲ့ လုပ်နည်း
ဒီနည်းလမ်းက အရမ်းကို ရိုးရှင်းပြီး လုပ်ရတာလည်း လွယ်ပါတယ်။
နို့ကို ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပါ။
နွေးသွားတဲ့အထိ အအေးခံပါ။ (လက်နဲ့ ထိကြည့်တဲ့အခါ နွေးနေပြီး မပူလွန်းတာမျိုး ဖြစ်ရပါမယ်)
နွေးနေတဲ့ နို့ထဲကို အညှာမဖြုတ်ရသေးတဲ့ ငရုတ်သီးအစိမ်း တစ်တောင့် (သို့မဟုတ်) သံပုရာရည် အနည်းငယ်ကို ထည့်ပြီး ညင်သာစွာ မွှေပေးပါ။
အဖုံးအုပ်ပြီး နွေးတဲ့နေရာမှာ ၁၂ နာရီကနေ ၁၃ နာရီလောက် ထားထားပေးပါ။
၁၂ နာရီကနေ ၁၃ နာရီကြာတဲ့အခါမှာတော့ နို့တွေဟာ ဒိန်ချဥ်ဖတ်အဖြစ် အစိုင်အခဲဖြစ်သွားတာကို တွေ့ရပါလိမ့်မယ်။ အဲဒီဒိန်ချဥ်ဖတ်ကို နောက်တစ်ကြိမ် ဒိန်ချဥ်လုပ်ဖို့အတွက် အချဥ်ဖတ်အဖြစ် ပြန်လည်အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။
၂။ နို့အစိမ်း (Raw Milk) နဲ့ လုပ်နည်း
ဒီနည်းလမ်းကတော့ နို့အစိမ်းအစစ် (Raw Milk) ကို အသုံးပြုတာဖြစ်ပါတယ်။
နို့စိမ်းကို ဖန်ပုလင်း (သို့မဟုတ်) ဖန်အိုးထဲမှာ ထည့်ပါ။
အပူချိန် 90°F ကနေ 110°F (32°C ကနေ 43°C) ကြားမှာရှိတဲ့ နွေးတဲ့နေရာမှာ ထားထားပေးပါ။
ရက်အနည်းငယ်ကြာတဲ့အခါမှာ နို့တွေဟာ clabber လို့ခေါ်တဲ့ အစိုင်အခဲတစ်ခုအဖြစ် ပြောင်းလဲသွားပါလိမ့်မယ်။
အဲဒီ clabber ကို အရင်ဆုံး စားကြည့်ပါ။ အရသာကောင်းမွန်တယ်ဆိုရင် အဲဒါကနေပြီး သင့်ရဲ့ ဒိန်ချဥ်အချဥ်ဖတ်ကို ရရှိနိုင်ပါတယ်။
နောက်ထပ် ဒိန်ချဥ်တစ်သုတ် ထပ်လုပ်ချင်တယ်ဆိုရင်တော့ ဒီ clabber ထဲက လက်ဖက်ရည်ဇွန်းတစ်ဇွန်းစာလောက်ကို နို့စိမ်းထဲ ပြန်ထည့်ပြီး လုပ်ဆောင်နိုင်ပါတယ်။
ဒိန်ချဥ်အချဥ်ဖတ် ပြုလုပ်ရာမှာ အရေးကြီးတဲ့အချက်ကတော့ အပူချိန် ဖြစ်ပါတယ်။ နို့ပူလွန်းရင် အချဥ်ဖောက်တဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေကို သေစေနိုင်ပြီး၊ အေးလွန်းရင်လည်း အချဥ်ပေါက်တာ နှေးစေနိုင်ပါတယ်။
ငရုတ်သီးစိမ်းနဲ့က ရပါ့မလားဆိုရင်
👇👇👇👇👇👇
ငရုတ်သီးစိမ်းနဲ့ ဒိန်ချဥ်လုပ်နည်းက အိန္ဒိယလို တချို့နိုင်ငံတွေမှာ ရိုးရာနည်းလမ်းတစ်ခုအနေနဲ့ အခုထိ လုပ်ဆောင်နေကြပါသေးတယ်။
ဒီနည်းလမ်းက ဘာကြောင့် အလုပ်ဖြစ်လဲဆိုတဲ့ သိပ္ပံနည်းကျ အကြောင်းပြချက်လေးကို ရှင်းပြပေးပါ့မယ်။
ငရုတ်သီးရဲ့ အညှာမှာ၊ ဒါမှမဟုတ် ငရုတ်သီးရဲ့ မျက်နှာပြင်မှာ Lactobacilli လို့ခေါ်တဲ့ ဘက်တီးရီးယား ပိုးမွှားလေးတွေ သဘာဝအတိုင်း ပါဝင်ပါတယ်။ ဒီဘက်တီးရီးယားတွေဟာ ဒိန်ချဥ်လုပ်ဖို့အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်တဲ့ ဘက်တီးရီးယားတွေပဲ ဖြစ်ပါတယ်။
သင်က နွေးနေတဲ့နို့ထဲကို ငရုတ်သီးအညှာနဲ့ ငရုတ်သီးစိမ်းကို ထည့်လိုက်တဲ့အခါမှာ အဲဒီဘက်တီးရီးယားတွေဟာ နို့ထဲမှာရှိတဲ့ သကြားဓာတ်ကို စားသုံးပြီး lactic acid ဆိုတဲ့ အက်ဆစ်တစ်မျိုးကို ထုတ်ပေးပါတယ်။ အဲဒီအက်ဆစ်က နို့ထဲက ပရိုတင်းတွေကို အစိုင်အခဲဖြစ်အောင် ပြောင်းလဲပေးလိုက်တဲ့အတွက် ဒိန်ချဥ်အဖြစ် ခဲသွားတာ ဖြစ်ပါတယ်။
ဒါပေမဲ့ ဒီနည်းလမ်းကို အသုံးပြုတဲ့အခါမှာ အချက်အလက်အနည်းငယ်ကို ဂရုစိုက်သင့်ပါတယ်။
အပူချိန် - နို့ရဲ့ အပူချိန်က အရမ်းအရေးကြီးပါတယ်။ အရမ်းပူရင် ဘက်တီးရီးယားတွေ သေသွားနိုင်ပြီး၊ အရမ်းအေးရင်လည်း အချဥ်ပေါက်တာ နှေးစေနိုင်ပါတယ်။ လက်နဲ့ ထိကြည့်လို့ နွေးပြီး မပူလွန်းတဲ့ အနေအထားမျိုးဖြစ်ဖို့ လိုပါတယ်။
ပထမအသုတ် - ပထမဆုံးအကြိမ် ငရုတ်သီးနဲ့စလုပ်တဲ့ ဒိန်ချဥ်က အရသာ အနည်းငယ်စပ်သလို ဖြစ်နေနိုင်ပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ နောက်တစ်ခါ အဲဒီဒိန်ချဥ်ဖတ်ကို အချဥ်ဖတ်အဖြစ် ပြန်သုံးရင် အစပ်ဓာတ်တွေ ပျောက်သွားပြီး ပုံမှန်ဒိန်ချဥ်အရသာကို ရရှိမှာဖြစ်ပါတယ်။
ဒါကြောင့် အချဥ်ဖောက်ပြီးသား ဒိန်ချဥ်ဖတ်မရှိရင် ငရုတ်သီးစိမ်းကို စိတ်ချလက်ချ အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။


