ကော်ဖီနဲ့ 'အိုမင်းမှုကို ဆန့်ကျင်ခြင်း' ဆိုတဲ့အကြောင်းကို စိတ်ဝင်စားစရာကောင်းတဲ့ သုတေသနတွေ အများကြီးရှိပါတယ်။ 🌿☕
ကော်ဖီက အိုမင်းမှုကို တကယ်ပဲ တားဆီးနိုင်သလား...?
အမှန်တကယ်တော့ ကော်ဖီဟာ အိုမင်းမှုကို လုံးဝရပ်တန့်ပစ်နိုင်တာမျိုးမဟုတ်ဘဲ ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့ အိုမင်းရင့်ရော်မှုကို နှေးကွေးစေတဲ့ အာနိသင်ရှိပါတယ်။ အဘယ်ကြောင့်ဆိုသော် ကော်ဖီမှာ အိုမင်းမှုကို ဖြစ်စေတဲ့ free radicals တွေကို လျှော့ချပေးပြီး ဆဲလ်တွေကို ပျက်စီးမခံအောင် ကူညီပေးနိုင်တဲ့ Polyphenols နဲ့ Chlorogenic acid လို့ခေါ်တဲ့ ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းတွေ ပါဝင်လို့ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။
ဒါ့အပြင် ကော်ဖီဟာ နာတာရှည် ရောင်ရမ်းမှုတွေကို လျှော့ချပေးနိုင်ပြီး အသက်အရွယ်ကြီးလာတာနဲ့အမျှ ဖြစ်တတ်တဲ့ ဆီးချိုအမျိုးအစား ၂၊ နှလုံးရောဂါနဲ့ အယ်လ်ဇိုင်းမားလို ရောဂါတွေဖြစ်ပွားနိုင်ခြေကိုလည်း လျှော့ချပေးနိုင်တယ်လို့ သုတေသနတွေက ဖော်ပြထားပါတယ်။
ဘယ်အချိန်သောက်တာ အကောင်းဆုံးလဲ...?
* မနက်ပိုင်း (မနက်စာစားပြီး မိနစ် ၃၀ မှ ၁ နာရီအတွင်း)
→ ဦးနှောက်ကို နိုးကြားတက်ကြွစေဖို့ ကူညီပေးပါတယ်။
* နေ့လယ်စာမစားမီ
→ အလုပ်လုပ်တဲ့စွမ်းဆောင်ရည်နဲ့ အာရုံစူးစိုက်မှုကို
တိုးတက်စေပါတယ်။
* နေ့လယ် ၂-၃ နာရီနောက်ပိုင်း ကိုတော့ ရှောင်သင့်ပါတယ်
→ ကဖိန်းဓာတ်ဟာ ခန္ဓာကိုယ်ထဲမှာ ၆-၈ နာရီအထိ ရှိနေနိုင်
တာကြောင့် ညအိပ်ရခက်စေပြီး ညဘက်မှာ ခန္ဓာကိုယ်
ပြန်လည်ပြုပြင်တဲ့ လုပ်ငန်းစဉ်ကို အနှောင့်အယှက်ဖြစ်စေ
နိုင်ပါတယ်။ ဒီလုပ်ငန်းစဉ်က အိုမင်းမှုကို နှေးကွေးစေဖို့
အတွက် အရေးကြီးပါတယ်။
သင့်တော်တဲ့ ပမာဏ
တစ်နေ့ကို ကော်ဖီ ၁-၂ ခွက် (ကဖိန်းဓာတ် ၂၀၀-၄၀၀ မီလီဂရမ်ခန့်) သောက်သုံးတာက လူအများစုအတွက် အကျိုးရှိပြီး ဘေးကင်းပါတယ်။
သကြားနဲ့ အဆီများတဲ့ ခရင်မ်တွေကို အများကြီး ထည့်မသောက်သင့်ပါဘူး။ ဘာလို့လဲဆိုတော့ သကြားနဲ့ trans fats တွေက အိုမင်းမှုကို အရှိန်မြှင့်တင်ပေးနိုင်လို့ပါ။
✨ အနှစ်ချုပ်အနေနဲ့ပြောရရင် ကော်ဖီက တစ်နေ့ကို ၁-၂ ခွက် ပမာဏနဲ့ မနက်ပိုင်းနဲ့ နေ့လယ်စာမတိုင်ခင်ကြား သောက်သုံးမယ်ဆိုရင် အိုမင်းရင့်ရော်မှုကို အတိုင်းအတာတစ်ခုအထိ နှေးကွေးစေပါတယ်။