ငယ်ငယ်တုန်းက အဖွား အလုပ်ကပြန်လာတိုင်း ပင်ပန်းပြီး ဗိုက်ပူ၊ ဗိုက်တင်းဖြစ်တတ်တယ်။ ဘာစားစား မအီမသာနဲ့ပေါ့။ အဲ့ဒီအချိန်မှာ အဖွားရဲ့အမေက ရိုးရှင်းတဲ့ဆေးနည်းလေးတစ်ခုနဲ့ ပြုစုစောင့်ရှောက်ပေးခဲ့တယ်။ အဲဒါကတော့ “ချင်းနဲ့ ခရမ်းကစော့သီးပြုတ်ရည်” ပါပဲ။
ပထမတော့ အဖွားလည်း နည်းနည်းတော့ အံ့ဩမိတာပေါ့။ ဟင်းချက်ရင်ပဲ သုံးနေကျ ခရမ်းကစော့သီးက ဂျင်းနဲ့ရောပြုတ်လို့ရတာလားပေါ့။ ဒါပေမဲ့ သောက်ကြည့်လိုက်တဲ့အခါ မွှေးကြိုင်ပြီး ဗိုက်ထဲမှာ နွေးသွားတာနဲ့တင် တစ်ကိုယ်လုံး လန်းဆန်းပေါ့ပါးသွားသလို ခံစားရတယ်။
ကျန်းမာရေးအတွက် အကျိုးကျေးဇူးများ
အဖွားကိုယ်တိုင် လက်တွေ့ခံစားရတဲ့ အကျိုးကျေးဇူးတွေကတော့...
* ဂျင်း က ခန္ဓာကိုယ်ကို နွေးထွေးစေပြီး လေပူ၊ လေထိုး၊ လေအောင့်တာတွေကို သက်သာစေပါတယ်။
* ခရမ်းကစော့သီး ကတော့ သွေးတွင်းအဆီဓာတ်ကို လျှော့ချပေးပြီး နှလုံးကျန်းမာရေးကို အထောက်အကူပြုပါတယ်။ အားနည်းတာကို သက်သာစေသလို အစာခြေစနစ်ကိုလည်း ကောင်းမွန်စေပါတယ်။
ဒီနှစ်ခုကို ရောပြီးသောက်လိုက်တဲ့အခါ သဘာဝအတိုင်း အားပြည့်လာသလို ခံစားရပါတယ်။
လွယ်ကူတဲ့ ပြုလုပ်နည်း
အဖွားလုပ်သလို လွယ်လွယ်ကူကူ လုပ်နိုင်တဲ့နည်းလေးကို ပြောပြပေးမယ်နော်။
* ဂျင်းအဖတ်တစ်တုံးကို လက်တစ်ဆုပ်စာလောက် ပါးပါးလေးလှီးပါ။
* ခရမ်းကစော့သီးတစ်ထုပ်ကို သေချာဆေးကြောပါ။ အနည်းငယ် ကြေသွားအောင် ထုချင်လည်းရပါတယ်။
* ရေ ၁ လီတာကို ဆူအောင်တည်ပြီး ဂျင်းနဲ့ ခရမ်းကစော့သီး နှစ်မျိုးလုံးကို ထည့်ပါ။ မီးအသင့်အတင့်နဲ့ ၁၅-၂၀ မိနစ်လောက် ပြုတ်ပါ။
* ပြီးရင် အရည်ကို စစ်ယူပြီး နွေးနွေးလေး သောက်ပါ။ အရသာပိုကောင်းပြီး မွှေးချင်တယ်ဆိုရင်တော့ ပျားရည်နည်းနည်း ထည့်သောက်နိုင်ပါတယ်။
ဒီနေ့ခေတ်အထိ အဖွားက ဒီပြုတ်ရည်ကို သောက်တုန်းပါပဲ။ အထူးသဖြင့် ရာသီဥတုအေးတဲ့အခါ ဒါမှမဟုတ် အဆီအဆိမ့်တွေ အများကြီးစားတဲ့အခါ သောက်လိုက်ရင် တစ်ကိုယ်လုံး ပေါ့ပါးသွားတယ်လို့ ခံစားရတယ်။
မြေးတို့ရေ... ကျန်းမာရေးအတွက် ဆေးလုံးတွေ အများကြီးမသောက်ချင်ဘူးဆိုရင် ကိုယ့်အိမ်ပတ်ဝန်းကျင်မှာရှိတဲ့ ဆေးဖက်ဝင်အပင်တွေကို စမ်းသောက်ကြည့်ကြနော်။ တကယ့်ကို ကောင်းမွန်တဲ့အရာတွေက ကိုယ့်အနီးအနားမှာ ရှိနေတာပါပဲ။

image