၁။ မျိုးများ🍍နာနတ်သီးတွင် မျိုးအုပ်စု (၃) မျိုးရှိပါသည်🌱🍍🍍🍍
- Cayenne အုပ်စု : အသီးအရွယ်အစား (၂.၃-၃.၆ ကီလိုဂရမ်) ကြီးမားပြီး စည်သွတ်ရန်သင့်တော်သည်။ အသားအဝါရောင်ရှိကာ အရည်ရွှမ်းပါသည်။
🍍- Queen အုပ်စု: အသီးသေးငယ်ပြီး (၀.၄၅-၂.၇ ကီလိုဂရမ်) လတ်လတ်ဆတ်ဆတ်စားသုံးရန်အတွက်သင့်တော်သည်။
- **Spanish အုပ်စု** : အသားအဖြူရောင်ရှိပြီး ရောဂါဒဏ်ခံနိုင်ရည်ရှိသည်။ အသီးအရွယ်အစား (၀.၉-၁.၄ ကီလိုဂရမ်) ရှိပါသည်။
၂။ **မြေအမျိုးအစား**
နာနတ်စိုက်ပျိုးရန်အတွက် အောက်ပါမြေမျိုးများ သင့်တော်ပါသည် :
- မြေဆီလွှာထက်သန်ပြီး ရေစိမ့်ဝင်မှုကောင်းသော သဲဆန်သည့်မြေ၊ နုန်းမြေ သို့မဟုတ် ဂဝံမြေနီများ။
- မြေအချဉ်ငံဓာတ် (pH) ၅.၅ မှ ၆ အတွင်း ရှိသင့်သည်။
- ရေဝပ်သောမြေနှင့် ရွှံ့စေးမြေများတွင် စိုက်ပျိုးရန် မသင့်တော်ပါ။
၃။ **ရာသီဥတု**
- အသင့်တော်ဆုံးအပူချိန်မှာ ၁၅.၅°C မှ ၃၂.၅°C အထိဖြစ်သည် ။
- ပင်လယ်ရေမျက်နှာပြင်အမြင့် ၁၅၂၅ မီတာ (သို့) ၄၈၈၀ ပေအထိ စိုက်ပျိုးနိုင်သည်။
- မိုးရေချိန် ၁၅၀ စင်တီမီတာ (သို့) ၆၀ လက်မခန့် လိုအပ်ပါသည်။
၄။ မျိုးပွားနည်း
နာနတ်ပင်ကို အောက်ပါနည်းလမ်းများဖြင့် မျိုးပွားနိုင်ပါသည်
1. Slip (အသီးအောက်မှထွက်သောသားတက်) : အကောင်းဆုံးဖြစ်ပြီး အသီးအရွယ်အစားကြီးမားစွာရရှိစေသည်။
2.Sucker (ပင်စည်မှထွက်သောသားတက်)** : Slip မရရှိပါက အလေးချိန် ၅၀၀ ဂရမ်ရှိ Sucker ကို အသုံးပြုနိုင်သည်။
3. Crown (အသီးပေါ်မှထွက်သောအပင်)** : အသီးထွက်ရန် ရက် ၇၀ ခန့် နောက်ကျပါသည်။
၅။စိုက်ပျိုးနည်း
-စိုက်ကျင်းနည်း : မြေဆီလွှာတိုက်စားမှုမရှိသောနေရာများတွင် ၁၅-၂၀ စင်တီမီတာ (၆-၈ လက်မ) အနက်ရှိ စိုက်ကျင်းများတူး၍ စိုက်ပါ ။
-ထယ်ရေးမြောင်းနည်း: မိုးများသောဒေသများတွင် ရေနုတ်မြောင်းပြုလုပ်ပေးရန် လိုအပ်သည်။
-စိုက်ခင်းပြုပြင်ခြင်း : စိုက်ဘောင်အနံ ၃ ပေ၊ အမြင့် ၆ လက်မထားပြီး တစ်ဘောင်နှင့်တစ်ဘောင် ၅ ပေခြားစိုက်ပါ ။
၆။ အခြားအရေးကြီးသောအချက်များ**
- အသီးခူးချိန်** : မျိုးတက်ဖြင့်စိုက်ပါက ၁၀ လ၊ မျိုးပွားဖြင့်စိုက်ပါက ၂၀ လအကြာတွင် အသီးသီးသည် ။
- ပိုးမွှားကာကွယ်ခြင်း** : နာနတ်ပင်တွင် ပိုးကျနှုန်းနည်းပြီး သဘာဝနည်းလမ်းများဖြင့် စိုက်ပျိုးနိုင်သည် ။
နာနတ်သီးစိုက်ပျိုးရာတွင် အထက်ပါအချက်များကို လိုက်နာခြင်းဖြင့် ကောင်းမွန်သော အထွက်နှုန်းရရှိနိုင်ပါသည်။
