🍚 ကောက်ညှင်း ငချိပ်ပေါင်း 🍚
********************************
ကောက်ညှင်း ငချိပ်ပေါင်းဆိုတာ
မြန်မာလူမျိုးများရဲ့ အကြိုက်ဆုံး အစားအစာတစ်ခုပါ။
ချက်စားလို့ ရပေမယ့်လည်း မြေပေါင်းအိုးလေးနဲ့ပေါင်းမှ
ကောက်ညှင်းပေါင်း၏ အနှစ်သာရ ပိုပြည့်ဝ၏။
တောင်ရိုးငချိပ်လေးကို မြေအိုးနဲ့ပေါင်းစားရင်
တဖောက်ဖောက်နဲ့ ဝါးစားလို့ အလွန်ကောင်း၏။

ပေါင်းနည်းလေးက ဒီလို။
ကောက်ညှင်း ငချိပ် ( ခေါ် ) ကောက်ညှင်းမဲမကို
တစ်ည ရေစိမ်ထား။
မိုးလင်းရင် မြေအိုးလေးထဲထည့် ရေစစ်ထား။
အောက်ခံအိုးလေးထဲ ရေထည့်ပြီး ရေဆူအောင်တည်။
ရေဆူလာရင် မီးအားသင့်ရုံလေးလျှော့။
ရေတွေ တအားကြီးပွက်နေရင်
အပေါ်ပေါင်းအိုးထဲ ရေတွေ ဝင်ကုန်မယ်။
အပေါ်က ကောက်ညှင်းအိုးလေးကို မြေအိုးဖုံးလေးဖုံး။
ရေငွေ့လုံအောင် အိုးနှစ်ခုကြား အဝတ်လေးနဲ့ပတ်။
တအေးတဆေးပေါင်းထား။
၁ နာရီလောက်ပေါင်းပြီးရင် ရပြီပေါ့။

ကောက်ညှင်းသား အနည်းငယ်မာတယ်ထင်ရင်
အဖုံးလေးဖွင့်ကြည့်ပြီး
ရေလေးတော့ တောက်တောက်ပေးပေါ့။

ကောက်ညှင်းငချိပ်ရရင်တော့ မိမိနှစ်သက်တဲ့
ပုံစံနဲ့ စားလို့ရပြီပေါ့။

ကျမကတော့ ကောက်ညှင်းငချိပ်ကို
နှမ်းတောင်း, အုန်းသီးနဲ့လည်းစားတယ်။

ကောက်ညှင်းငချိပ်ကို အရသာမှုန့် အနည်းငယ် ,
မြေပဲဆီ, ပဲပြုတ်, နှမ်းတောင်း,
ဒါတွေနဲ့ ရောနယ်ပြီး
ငခြောက်ဖုတ်, အုန်းသီးနဲ့လည်း တွဲဖက်စားတယ်။

နှမ်းထောင်းလေး ထောင်းတာကတော့ ဒီလို။
ဒယ်အိုးကို မီးဖိုပေါ်တင် အပူပေး။
ဒယ်အိုးကြီး ပူလာရင် မီးပိတ်။
နှမ်းတွေထည့် မွှေ။
နှမ်းလှော်နံ့လေး သင်းလာရင်
ကျောက်ငရုတ်ဆုံကြီးထဲထည့်
ဆားလေး သင့်ရုံထည့်
မငံစေနဲ့
မညက် တညက်လေးထောင်း
ညက်သွားရင် သိပ်မလှ

ကဲ တော်ပြီနော်။

အားလုံးပဲ အဆင်ပြေကြပါစေ။

image