အစားအသောက်ရွေးစားတဲ့အခါ  calorie ကိုတွက်ချက်စားပါ။ 
🥚ကြက်ဥပြုတ်က 80 cal ပဲရှိပေမယ့် 
🍳ကြက်ဥကြော်ကြတော့ 219 cal ရှိပါတယ်။ 
စမူဆာ ၃ခုမှ 91 cal ရှိပေမယ့် 
အီကြာကွေးကြတော့ 314 cal ပါ။ 
 
စားတော့မယ်ဆို ဒီ ဇယားလေး ကြည့်ကြည့်ပီး 
cal တွက်ချက်စားပါ 😊😊😊 
 
ဥပမာ- လူတယောက်က ပေါင် ၁၅၀ ရှိတယ်ဆိုရင် 
သူစားဖို့ လိုအပၲတဲ့ cal က 3000 cal ပါ။ 
အဲ့ လိုအပ်တဲ့ 3000 cal အစား 1000 cal လျှော့ပီးတစ်ရက် 2000 cal တွက်ချက်စားရင် weight က တဖြေးဖြေး ကျကို ကျပါတယ်။ 
ကိုယ်စားတဲ့ အစားအသောက်ကို 
cal တွက်ချက်စားခြင်းဖြင့်  
ဝိတ်လျှော့ကြရအောင် 😍 
 
ကယ်လိုရီတန်ဖိုးများ 
---------------------- 
🍯🥔🍠ကစီဓာတ်( carbohydrate)🍠🥔🍯 
ထမင်း(ပန်းကန်လုံးတလုံးစာ)- ၂၀၀ ကယ်လိုရီ 
ခေါက်ဆွဲခြောက်တထုပ်       - ၂၀၀ ကယ်လိုရီ 
ပြောင်းဖူးတဖူး         - ၁၃၀ ကယ်လိုရီ 
အာလူးတလုံး          - ၇၀ ကယ်လိုရီ 
ပေါင်မုန့်တချပ်         - ၃၀ ကယ်လိုရီ 
ချပါတီတချပ်            - ၈၀ ကယ်လိုရီ 
နံပြားတချပ်              - ၉၀ ကယ်လိုရီ 
cracker                  - ၁၆ ကယ်လိုရီ 
ကိတ်မုန့်တလုံး(အရှည်) - ၂၄၀ ကယ်လိုရီ 
မုန့်တီတပွဲ                 - ၃၀၀ ကယ်လိုရီ 
သကြား(လက်ဖက်ရည်တဇွန်း) - ၁၆ ကယ်လိုရီ 
ပျားရည်(လက်ဖက်ရည်တဇွန်း)- ၂၁ ကယ်လိုရီ 
 
🥩🍗🍖အသားဓာတ် (protein)🍖🍗🥩 
ကြက်ပေါင်                          - ၁၃၅ ကယ်လ်ုရီ 
ကြက်ရင်အုပ်                        - ၁၆၅ ကယ်လိုရီ 
ဝက်သား(လက်တဖဝါးစာ)       - ၂၅၀ ကယ်လိုရီ 
အမဲသား(လက်တဖဝါးစာ)        - ၂၅၀ ကယ်လိုရီ 
ဘဲသား(လက်တဖဝါးစာ)          - ၃၃၀ ကယ်လိုရီ 
ဆိတ်သား(လက်တဖဝါးစာ)       - ၂၁၀ ကယ်လိုရီ 
ငါးကြင်းတကောင်                   - ၂၈၀ ကယ်လိုရီ 
ငါးခူးတကောင်                       -  ၁၁၀ ကယ်လိုရီ 
ကြက်ဥတလုံး                         - ၈၀ ကယိလိုရီ 
ငုံးဥတလုံး                               - ၁၅ ကယ်လိုရီ 
 
🧀🧈အဆီဓာတ် (fat )🧈🧀 
ဆီ(လက်ဖက်ရည်တဇွန်း) - ၄၀ ကယ်လိုရီ 
ဆီ(ထမင်းစားဇွန်း တဇွန်း) - ၁၂၀ ကယ်လိုရီ 
နေကြာစေ့(လက်ခုပ်တခုစာ) - ၁၈၀ ကယ်လိုရီ 
သစ်ကြားသီးတလုံး        - ၂၅ ကယ်လိုရီ 
 
🥭🍇🥑သစ်သီး🍇🥭🥑 
ပန်းသီး        - ၉၀ ကယ်လိုရီ 
လိမ္မော်သီး    - ၆၀ ကယ်လိုရီ 
ငှက်ပျောသီး  - ၁၀၀ ကယ်လိုရီ 
သစ်တော်သီး - ၁၀၀ ကယ်လိုရီ 
သရက်သီး    - ၁၃၀ ကယ်လိုရီ 
သခွားသီး      - ၄၅ ကယ်လိုရီ 
နာနတ်သီး    - ၄၅၀ ကယ်လိုရီ 
စပျစ်သီး        -  ၃ ကယ်လိုရီ 
စတော်ဘယ်ရီသီး - ၄ ကယ်လိုရီ 
ကြက်မောက်သီး - ၇ ကယ်လိုရီ 
ရှောက်သီး     - ၂၅ ကယ်လိုရီ 
သံပုရာသီး     -  ၂၀ ကယ်လိုရီ 
ဖရဲသီး          - ၁၃၇၀ ကယ်လိုရီ 
ရွှေဖရုံသီး      - ၃၀၀ ကယ်လိုရီ 
ဂရိတ်ဖရု       - ၁၀၀ ကယ်လိုရီ 
သလဲသီး        - ၇၀ ကယ်လိုရီ 
မာလကာသီး - ၄၀ ကယ်လိုရီ 
ထောပတ်သီး - ၂၄၀ ကယ်လိုရီ 
(သစ်သီးတွေက အရွယ်အစားပေါ်မူတည်ပြီး ကယ်လိုရီတွေ မတူကြဘူး၊ ဥပမာ ခြောက်လက်မလောက်ပဲရ်ှတဲ့ ငှက်ပျော်သီးတလုံးဟာ ၇၀ ကယ်လိုရီလောက်ပဲရ်ှပြီး ကိုးလက်မကျော်အရွယ်စားရ်ှတဲ့ ငှက်ပျောသီးတလုံးဟာ ၁၃၀ ကယ်လိုရီလောက်ရှိတယ်။ ဖော်ပြထားတဲ့ ကယ်လိုရီတွေက ပျမ်းမျှအရွယ်အစားရှိတဲ့ သစ်သီးတွေရဲ့ ကယ်လိုရီပမာဏတွေ ဖြစ်ပါတယ်။ သစ်သီးတလုံးမြင်တာနဲ့ အနီးစပ်ဆုံး ခန့်မှန်းနိုင်ရင် လုံလောက်ပါပြီ) 
 
🥬🍅ဟင်းသီးဟင်းရွက်🍅🥬 
ခရမ်းချဉ်သီး           - ၂၀ ကယ်လိုရီ 
ကြက်သွန်ဖြူတစိတ် - ၄ ကယ်လိုရီ 
ကြက်သွန်နီတလုံး   - ၄၀ ကယ်လိုရီ 
ခရမ်းသီး                - ၃၅ ကယ်လိုရီ 
မုန်လာဥနီတတောင့်  - ၄၀ ကယ်လိုရီ 
ပဲသီး၊ပဲတောင့်ရှည်(၁၀၀ဂရမ်)    - ၈၀ ကယ်လိုရီ 
ဟင်းနုနွယ်(၁၀၀ဂရမ်)   - ၂၅ ကယိလိုရီ 
ပန်းမုံလာ(၁၀၀ဂရမ်)     - ၂၅ ကယိလိုရီ 
ကိုက်လန်(၁၀၀ဂရမ်)-     ၅၀ ကယ်လိုရီ 
ကညွတ်တချောင်း       - ၃ ကယ်လိုရီ 
(၁၀၀ ဂရမ်က လက်သီးဆုပ် သို့မဟုတ် လက်ဆုပ်တခုစာ ပမာဏနဲ့ ညီမျှတယ်လို့ အလွယ်မှတ်ပါ) 
 
🍹🍻ဖျော်ရည်နဲ့ ယမကာ🍹🍻 
နွားနို့တခွက်      - ၁၂၀ ကယ်လိုရီ 
ဒိန်ချဉ်တခွက်          - ၁၄၀ ကယ်လိုရီ 
ကိုလာ(သံဗူး)           - ၁၄၀ ကယ်လိုရီ 
ကိုလာဗူးကြီး(1.25L) - ၅၄၀ ကယ်လိုရီ 
ရေခဲမုန့်တခွက်       - ၁၃၀ ကယ်လိုရီ 
အုန်းရည်တခွက်       - ၅၀ ကယ်လိုရီ 
ကော်ဖီမှုန့် ( 1 teaspoon) - ၄ ကယ်လိုရီ 
ကော်ဖီတခွက်         - ၅၀ ကယ်လိုရီ 
လက်ဖက်ရည်         - ၇၀ ကယ်လိုရီ 
ကျွဲရိုင်းတဗူး               - ၁၁၀ ကယ်လိုရီ 
အရက်တခွက်(45ml)   - ၁၀၀ ကယ်လိုရီ 
ဘီယာတခွက်           - ၂၀၀ ကယ်လိုရီ 
ဘီယာသံဗူး              - ၁၅၀ ကယ်လိုရီ 
ဝိုင်တခွက်(150ml)    - ၁၂၀ ကယ်လိုရီ 
 
(🔺ဘီယာတခွက်ဟာ ထမင်းတပန်းကန်စာနဲ့ ကယ်လိုရီညီမျှတယ်ဆိုတာ အရင်မှတ်သားသင့်တယ်။ 
🔺ကော်ဖီ ☕️ ၊လက်ဖက်ရည်တွေကတော့ နို့ဆီ၊ သကြားထည့်တာပေါ်မူတည်ပြီး ကယ်လိုရီတွေကွာခြားသွားတယ်။  
🔺ပြီးတော့ ရိုးရိုး နွားနို့နဲ့အဆီထုတ်ထားတဲ့ နွားနို့နဲ့ မတူပါဘူး၊ ကယ်လိုရီ ၃၀ လောက်ကွာတယ်။  
🔺ဟင်းတခွက်ရဲ့ ကယ်လိုရီတန်ဖိုးကို တွက်မယ်ဆိုရင် ပါဝင်ပစ္စည်းတွေကို တစ်ခုချင်းကြည့်ပြီး  ပြန်ပေါင်းလိုက်ရုံနဲ့ အလွယ်တကူ တွက်ချက်နိုင်မှာဖြစ်ပါတယ်။
 
         
 
		  
		 
		 
		 
                