ရဲယိုသီး ရဲ့ အစွမ်းသတ္တိများ
ရဲယိုသီးသည် ခန္ဓာကိုယ်ကို အားဖြည့်ပေးရန်နှင့် ရောဂါအမျိုးမျိုးကို ကုသရန်အတွက် လတ်လတ်ဆတ်ဆတ်၊ ပြုတ်၍၊ စိမ်၍ သို့မဟုတ် ဖျော်ရည်ပုံစံဖြင့် မြန်မာ့ရိုးရာဆေးဖက်ဝင်အပင်တစ်မျိုးအဖြစ် နှစ်ပေါင်းများစွာ အသုံးပြုခဲ့သည်။ ၎င်း၏ထင်ရှားသော အစွမ်းသတ္တိများမှာ အောက်ပါအတိုင်းဖြစ်သည် 👇
🌿 ရဲယိုသီး၏ အဓိကအစွမ်းသတ္တိများ...
၁။ သွေးအားကောင်းစေခြင်းနှင့် သွေးလည်ပတ်မှုကို လှုံ့ဆော်ပေးခြင်း
• သွေးလည်ပတ်မှုကောင်းစေပြီး လက်ဖျားခြေဖျားအေးခြင်း
ကို လျော့ပါးစေသည်။
• သွေးအားနည်းသူများအတွက် အထူးသင့်တော်သည်။
၂။ ခန္ဓာကိုယ် ခုခံအားကို မြှင့်တင်ပေးခြင်း
• Scopoletin (စကိုပိုလက်တင်) နှင့် Polysaccharide ကဲ့သို့
သော ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းများ (Antioxidants)
မြင့်မားစွာပါဝင်သည်။
• ရောဂါပိုးများကို တိုက်ထုတ်ပေးပြီး ခန္ဓာကိုယ်အတွင်း
ရောင်ရမ်းမှုကို လျော့နည်းစေသည်။
၃။ အစာခြေစနစ်ကို ကူညီခြင်း
• ဝမ်းနုတ်ဆေး အာနိသင် အပျော့စားရှိသည်။
• ဝမ်းချုပ်ခြင်းကို လျော့ပါးစေပြီး အညစ်အကြေးများကို
ခန္ဓာကိုယ်မှ ထုတ်ပယ်ပေးသည်။
၄။ သွေးတိုးရောဂါကို လျှော့ချပေးခြင်း
• Proxeronine (ပရိုဇီရိုနင်း) ဓာတ်ပါဝင်ပြီး သွေးဖိအားကို
မျှတအောင် ထိန်းညှိပေးသည်။
၅။ အသားအရေကို အားဖြည့်ပေးခြင်း
• ရဲယိုသီးဖျော်ရည်သည် အသားအရေကို ကြည်လင်တောက်
ပစေပြီး အိုမင်းရင့်ရော်မှုကို နှေးကွေးစေသည်။
• ဗီတာမင် စီ (Vitamin C) နှင့် ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းများ
မြင့်မားစွာပါဝင်သည်။
၆။ အဆစ်အမြစ် နာကျင်ခြင်း၊ ကြွက်သားနာကျင်ခြင်းကို သက်သာစေခြင်း
• ရောင်ရမ်းမှုနှင့် နာတာရှည် နာကျင်မှုများကို လျှော့ချပေးသည်။
၇။ အိပ်စက်ခြင်းကို ကောင်းမွန်စေခြင်း
• အာရုံကြောများကို ပြေလျော့စေပြီး စိတ်ဖိစီးမှုကို သက်သာ
စေသည့် အာနိသင်ရှိသည်။
⚠️ သတိပြုရန်အချက်များ.....
ကျောက်ကပ်ရောဂါရှိသူများ သို့မဟုတ် သွေးထဲတွင် ပိုတက်စီယမ် (Potassium) မြင့်မားသူများသည် ရှောင်ရှားသင့်သည်၊ အဘယ်ကြောင့်ဆိုသော် ရဲယိုသီးတွင် ပိုတက်စီယမ်ဓာတ် မြင့်မားစွာပါဝင်သောကြောင့်ဖြစ်သည်။
ကိုယ်ဝန်ဆောင်အမျိုးသမီးများ သို့မဟုတ် နို့တိုက်မိခင်များသည် အသုံးမပြုမီ ဆရာဝန်နှင့် တိုင်ပင်သင့်သည်။
ကျန်းမာချမ်းသာ ပျော်ရွှင်ကြရပါစေ.....

image