🛑#ကြက်တူရွေများဖြင့်မတဲ့သောအစာများ?
၁။ ထောပတ်သီး (Avocado)
ထောပတ်သီးမှာ ပါဝင်တဲ့ persin ဆိုတဲ့ ဓာတ်ပစ္စည်းဟာ ကြက်တူရွေးတွေရဲ့ နှလုံးနဲ့ အသက်ရှူလမ်းကြောင်းကို ထိခိုက်စေပြီး အသက်ဆုံးရှုံးသည်အထိ ဖြစ်စေနိုင်တာကြောင့် လုံးဝမကျွေးသင့်ပါဘူး။
၂။ ချောကလက် (Chocolate)
ချောကလက်မှာ ပါဝင်တဲ့ theobromine နဲ့ ကဖိန်းဓာတ် (caffeine) ဟာ ကြက်တူရွေးတွေအတွက် အလွန်အဆိပ်ဖြစ်စေပါတယ်။ အော့အန်ခြင်း၊ ဝမ်းလျှောခြင်း၊ နှလုံးခုန်နှုန်းမြန်ခြင်း၊ တက်ခြင်း (seizures) တို့ကို ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။
၃။ ကဖိန်းဓာတ်ပါသော အဖျော်ယမကာများ (Caffeine)
ကော်ဖီ၊ လက်ဖက်ရည်၊ ကိုကာကိုလာ (soft drinks) စတဲ့ ကဖိန်းဓာတ်ပါတဲ့ အချိုရည်တွေဟာ နှလုံးခုန်နှုန်းကို မြန်စေပြီး နှလုံးရပ်သည်အထိ ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။
၄။ ဆားနှင့် အဆီဓာတ်များခြင်း (Salt and High-Fat Foods)
ဆား (Salt): ဆားပါဝင်မှုများတဲ့ အစားအစာတွေ (ဥပမာ- ဆားနယ်ထားတဲ့ အာလူးကြော်၊ ပရက်ဇယ်) ဟာ ကြက်တူရွေးရဲ့ ခန္ဓာကိုယ်ထဲက ရေဓာတ်နဲ့ ဓာတ်ဆားပမာဏကို မမျှတအောင် ဖြစ်စေပြီး ရေဓာတ်ခန်းခြောက်တာ၊ ကျောက်ကပ်ပျက်စီးတာအထိ ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။
အဆီများသော အစားအစာ (High-Fat): အဆီများတဲ့ အစားအစာတွေဟာ အဝလွန်တာနဲ့ နှလုံးရောဂါဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။
၅။ ကြက်သွန်နီနှင့် ကြက်သွန်ဖြူ (Onions and Garlic)
ကြက်သွန်နီ (Onions): အစိမ်းပဲဖြစ်ဖြစ်၊ ချက်ထားတာပဲဖြစ်ဖြစ် ကြက်သွန်နီမှာပါတဲ့ ဆာလဖာ (sulfur) ဒြပ်ပေါင်းတွေဟာ ကြက်တူရွေးရဲ့ သွေးနီဥတွေကို ပျက်စီးစေပြီး သွေးအားနည်းခြင်း (anemia) ကို ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။
ကြက်သွန်ဖြူ (Garlic): ကြက်သွန်ဖြူမှာပါတဲ့ allicin ဓာတ်ဟာလည်း သွေးအားနည်းခြင်းကို ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။
၆။ သစ်သီးစေ့များနှင့် အစေ့များ (Fruit Pits and Apple Seeds)
ပန်းသီးနဲ့ သစ်တော်သီးစေ့တွေ၊ ချယ်ရီ၊ မက်မွန်၊ ဆီးသီး စတဲ့ အသီးတွေရဲ့ အစေ့နဲ့ ခက်ရင်းတွေမှာ ဆိုင်ယာနိုက် (cyanide) ဓာတ်ပါဝင်လို့ စေ့တွေနဲ့ အခွံမာတွေကို ဖယ်ရှားပြီးမှ အသားကိုသာ နည်းနည်းစီ ကျွေးသင့်ပါတယ်။
၇။ အရက်နှင့် မူးယစ်စေသော အရာများ (Alcohol)
အရက်ပါဝင်တဲ့ ဘယ်အရာမဆို ကြက်တူရွေးတွေရဲ့ ကိုယ်တွင်းအင်္ဂါတွေကို ရပ်တန့်စေပြီး အသက်အန္တရာယ်ရှိနိုင်ပါတယ်။
သတိထားသင့်သော အခြားအစားအစာများ
နို့ထွက်ပစ္စည်းများ (Dairy): ကြက်တူရွေးတွေဟာ နို့ထဲမှာပါတဲ့ lactose ကို မချေဖျက်နိုင်တာကြောင့် နို့၊ ရေခဲမုန့်လို နို့ထွက်ပစ္စည်းတွေကို များများကျွေးရင် ဝမ်းလျှောနိုင်ပါတယ်။ ဒိန်ချဉ် (yogurt) သို့မဟုတ် ဒိန်ခဲ (cheese) နည်းနည်းကိုတော့ ရံဖန်ရံခါ အဆာပြေစာအဖြစ် ကျွေးနိုင်ပါတယ်။
ပဲအစိမ်းများ (Raw Beans): အစိမ်းလိုက်ရှိတဲ့ ပဲအမျိုးမျိုးဟာ အဆိပ်အတောက်ဖြစ်စေနိုင်ပေမယ့် စနစ်တကျ ချက်ပြုတ်ထားတဲ့ ပဲတွေကိုတော့ ကျွေးလို့ရပါတယ်။
မှို (Mushrooms): အချို့သော မှိုအမျိုးအစားများသည် အဆိပ်အတောက်ဖြစ်နိုင်ပြီး အစာခြေလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာ ပြဿနာများနှင့် အသည်းပျက်စီးမှုကို ဖြစ်စေနိုင်သည်။
ကြက်တူရွေးရဲ့ ကျန်းမာရေးအတွက် အရည်အသွေးမြင့် ပုံမှန်အစာ (pellets) နဲ့ လတ်ဆတ်တဲ့ အသီးအရွက် မျိုးစုံကို အဓိကထားပြီး ကျွေးမွေးသင့်ပါတယ်။

image