ငပိရည်စားသုံးခြင်း၏ ကျန်းမာရေးဆိုင်ရာ အဓိကဆိုးကျိုးများ ⚠️
၁။ အလွန်အမင်း မြင့်မားသော ဆား (ဆိုဒီယမ်) ဓာတ်ပမာဏ 💔
ငပိရည်သည် ဆားဓာတ် (Sodium) အလွန်အကျွံပါဝင်ခြင်း၏ အရင်းခံဖြစ်သည်။
* ဆိုဒီယမ် အဆိ၊ပ်သင့်လွန်ကဲမှု (Sodium Overload): လူတစ်ဦး၏ တစ်နေ့တာ စားသုံးသင့်သည့် ဆားပမာဏမှာ ၂,၀၀၀ မီလီဂရမ် (ခန့်မှန်းခြေ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း) သာ ဖြစ်သော်လည်း ငပိရည်နှင့် တွဲဖက်စားသုံးမှုသည် ဤပမာဏထက် ၄ ဆမှ ၅ ဆအထိ ပိုမိုမြင့်မားသော ဆားဓာတ်ကို ရရှိစေသည်။
* သွေ:တိုးနှင့် နာတာရှည်ရော၊ဂါများ: ဆားဓာတ် လွန်ကဲစွာ စားသုံးခြင်းကြောင့် သွေ:တိုးရော၊ဂါ (Hypertension) ဖြစ်ပေါ်လာပြီး၊ ၎င်းသည် လေဖြတ်ခြင်း (Stroke)၊ နှလုံးရော၊ဂါ (Heart Attack) နှင့် ကျော၊က်ကပ်၊ပျက်၊စီးခြင်း (Kidney Failure) စသည့် အသက်အန္တ၊ရာယ်ရှိသော ရော၊ဂါများ၏ အဓိကမီးမောင်း ဖြစ်သည်။
၂။ ငပိရည်ထဲမှ လောက်များ၏ ဓာတုဗေဒဆိုင်ရာ အန္တ၊ရာယ် ☣️
ရှေးလူကြီးများ၏ "ငပိနဲ့လောက် ရွှေနဲ့ကျောက်" ဆိုသော အယူအဆသည် မှာ:-ယွင်းသည့် အလေ့အထကို လက်ဆင့်ကမ်းခြင်းသာ ဖြစ်သည်။
ငပိရည်ကို ဆူအောင်ပြုတ်လိုက်သည့်အခါ လောက် (Maggots) များ သေ၊ဆုံးသွားသော်လည်း၊ ၎င်းတို့၏ ခန္ဓာကိုယ်၊ စွန့်ပစ်ပစ္စည်းများနှင့် ဘက်တီးရီးယားများမှ ထုတ်လွှတ်ထားသော အဆိ၊ပ်အတောက်များ (Toxins) သည် ငပိရည်ထဲသို့ ပျော်ဝင်သွားသည်။
အရေးကြီးသည်မှာ၊ အပူသည် ထိုအဆိပ်၊အတောက်များကို ဖျက်ဆီးနိုင်စွမ်းမရှိပါ။
ထို့ကြောင့် ငပိရည်သောက်ခြင်းသည် လောက်၏ အဆိ၊ပ်နှင့် ဓာတုဗေဒပျက်စီးမှုများကို၊ စားသုံးလိုက်ခြင်း ဖြစ်သည်
အချဉ်ဖောက်ထားသော ငါးများတွင် သန့်ရှင်းမှုနည်းပါးလျှင် Biogenic Amines (ဥပမာ- Histamine) ဓာတ်များ အလွန်အမင်း များပြားလာသည်။
လောက်ပါဝင်ခြင်းသည် အရည်အသွေးနိမ့်ကျမှုကို ပြသသည်။
Histamine များပါသော ငပိရည်ကို စားသုံးပါက ခေါင်းကိုက်ခြင်း၊ မျက်နှာနှင့် ကိုယ်နီရဲခြင်း၊ မူးဝေခြင်း၊ ဗိုက်နာခြင်း နှင့် မတည့်သော တုံ့ပြန်မှုများ (Allergic-like reaction) ကို ချက်ချင်း ဖြစ်ပေါ်စေနိုင်သည်။
၃။ အပြင်းစား သတ္တုဓာတ်များ စုဆောင်းမိခြင်း (Heavy Metal Accumulation) 🧫
* ငပိလုပ်သော ငါးများ၏ ပတ်ဝန်းကျင်ရေသည် စက်ရုံစွန့်ပစ်ပစ္စည်းများကြောင့် ညစ်ညမ်းနေပါက ခဲ (Lead) နှင့် မာကျူရီ (Mercury) ကဲ့သို့သော အပြင်းစား သတ္တုဓာတ်များသည် ငပိထဲတွင် စုပုံနေနိုင်သည်။
ဤဓာတ်များသည် အချိန်ကြာလာသည်နှင့်အမျှ ဦးနှောက်နှင့် အာရုံကြောစနစ်ကို၊ ပျက်စီးစေနိုင်သည်။
၄။ ခံတွင်းနံ့နှင့် ကိုယ်နံ့ပြဿနာ (Social and Personal Hygiene Issue) 🤧
ငပိတွင်ပါဝင်သော VSCs များသည် အစာခြေလမ်းကြောင်းမှတစ်ဆင့် အဆုတ်သို့ ရောက်ရှိကာ အသက်ရှူတိုင်း မကောင်းသော ခံတွင်းနံ့ အဖြစ် ထွက်ပေါ်စေသည်။
ထို့ပြင်၊ သွေ:-ကြောမှတစ်ဆင့် ချွေးဂလင်းများသို့ ရောက်ရှိကာ ပုံမှန်ထက် ပိုမိုပြင်းထန်သော၊ စိမ်းသော ကိုယ်နံ့ (Body Odor) ကို ဖြစ်ပေါ်စေသည်။
ခန္ဓာကိုယ်နှင့် ခံတွင်းနံ့ ပြဿနာများသည် ခေတ်သစ်လူမှုပတ်ဝန်းကျင်၊ အလုပ်ခွင်နှင့် ပညာရေးနယ်ပယ်တို့တွင် လူမှုရေးဆက်ဆံရေးကို အဟန့်အတားဖြစ်စေပြီး ကိုယ်ပိုင်ယုံကြည်မှုကို ထိခိုက်စေနိုင်သည်
နိဂုံးချုပ်နှင့် အကြံပြုချက် ✅
"ငပိရည်နဲ့မှ ထမင်းဝိုင်းက ပြည့်စုံတာ" ဆိုသော ယဉ်ကျေးမှုအယူအဆကို ကျန်းမာရေးအတွက် ခွဲခြားနားလည်ရန် လိုအပ်ပါသည်။
သင်သည် ငပိရည်ကို နှစ်သက်ပါက အောက်ပါတို့ကို သတိပြုပါ။
* ငပိထဲမှ လောက် သည် ကျန်းမာရေးကို အန္တ၊ရာယ်ပြုသော ညစ်ညမ်းသည့် အဆိပ်အတောက်ထုတ်သည့် ဘက်တီးရီးယား ပါဝင်နေမှု၏ လက္ခဏာသာဖြစ်သည်။
* အရသာပြင်းပြင်းနှင့် နေ့စဉ် စားသုံးနေခြင်းသည် သင့်ခန္ဓာကိုယ်ကို ဆားဓာတ်လွန်ကဲမှုနှင့် ဓာတုဗေဒ အဆိပ်အတောက်များဖြင့် နှေးကွေးစွာ ဖျက်ဆီးနေခြင်း ဖြစ်သည်။
သင့်ကျန်းမာရေးကို တန်ဖိုးထားပြီး သန့်ရှင်းသော ထုတ်လုပ်မှုစံနှုန်းကို အာမခံနိုင်သည့် ငပိကိုသာ ရွေးချယ် စားသုံးခြင်းဖြင့် "ငပိနဲ့လောက် ရွှေနဲ့ကျောက်" ဟူသော အယူအဆဟောင်းကို ပယ်ဖျက်လိုက်ပါရန် အလေးအနက် တိုက်တွန်းနှိုးဆော်အပ်ပါသည်
မင်မင်လဲ ငပိအရမ်းကြိုက်တဲ့သူပါ အရင်ကတော့ ငပိမပါပဲ ထမင်းမစားပါဘူး ခုတော့ ကျန်းမာရေးအကြောင်းနည်းနည်းနားလည်လာတော့ ငပိရည်ကို တပတ်တခါ လောက်ပဲ စားဖြစ်ပါတော့တယ် 🥰🥰
အားလုံးပဲကျန်းမာသော ခန္ဓာကိုယ်လေးပိုင်ဆိုင်နိုင်ကြပါစေ 🙏🙏🙏