#နို့မှုန့်ဖြင့်ဒိန်ချဥ်လုပ်နည်း
ဒိန်ချဥ်ကို နို့မှုန့်နဲ့လုပ်တဲ့အခါ သတိထားရမယ့်အချက်ကတော့ ဒိန်ချဥ်အဖတ်တွေ ပိုပြီးအနှစ်ရအောင် နို့အစစ်နဲ့ လုပ်တာထက် နို့မှုန့်နဲ့လုပ်တာက ပိုအဆင်ပြေပါတယ်။ အောက်ပါအတိုင်း အဆင့်ဆင့်လုပ်ဆောင်နိုင်ပါတယ်-
#လိုအပ်သောပစ္စည်းများ
နို့မှုန့် - တစ်ခွက်( ဆန်ချင်ခွက်)
ရေ - သုံးခွက်ခွဲ
ဒိန်ချဥ်အဖတ် (သို့) ဒိန်ချဥ် - စားပွဲတင်ဇွန်းနှစ်ဇွန်း
သကြား (နှစ်သက်ပါက ထည့်နိုင်သည်) - တစ်စားပွဲတင်ဇွန်း (သို့) နှစ်ဇွန်း
#ပြုလုပ်နည်းအဆင့်ဆင့်
နို့ဖျော်ခြင်း: အရင်ဆုံး ဒယ်အိုး (သို့) အိုးတစ်ခုထဲမှာ နို့မှုန့်နဲ့ရေကို သမအောင်ရောမွှေပါ။ ပြီးနောက် အပူပေးပါ။ နို့က ပွက်ပွက်ဆူလာသည်အထိ ဆူအောင်မတည်ပါနှင့်။ နို့က ပူနွေးလာတဲ့အထိသာ မီးအပူချိန်ကို ထိန်းထားပါ။
#အအေးခံခြင်း: နို့အရည်ပူလာပြီဆိုရင် မီးဖိုပေါ်က ချပြီး အခန်းအပူချိန်အတိုင်း အအေးခံပါ။ နို့က လက်နဲ့ကိုင်ကြည့်လို့ နွေးနွေးလေးဖြစ်နေတဲ့ အပူချိန်အထိ အအေးခံပါ။ #နို့ကသိပ်ပူနေရင်ဒိန်ချဥ်ဖတ်ထဲကပိုးမွှားလေးတွေ သေသွားနိုင်ပြီး ဒိန်ချဥ်မဖြစ်တော့ဘဲ #ဒိန်ချဥ်ပျက်သွားတတ်ပါတယ်။
#ဒိန်ချဥ်ဖတ်ထည့်ခြင်း: နို့အရည်နွေးလာတဲ့အခါ သကြားနဲ့ ဒိန်ချဥ်ဖတ် (သို့) ဒိန်ချဥ်တို့ကို ထည့်ပြီး ဇွန်းနဲ့သမအောင် မွှေပေးပါ။
#အနားပေးခြင်း: ရောထားတဲ့နို့အရည်ကို ဖန်ခွက် (သို့) ပလတ်စတစ်ဘူးထဲ ထည့်ပြီး အဖုံးလုံအောင် ဖုံးအုပ်ထားပါ။ ပြီးရင် အဖုံးအုပ်ထားတဲ့ဘူးကို အခန်းအပူချိန်မှာ ၆ နာရီကနေ ၈ နာရီလောက် (သို့) တစ်ညလုံးထားပေးပါ။
#စစ်ဆေးခြင်း: ၆ နာရီကနေ ၈ နာရီကြာပြီးတဲ့အခါ ဒိန်ချဥ်ကို ဖွင့်ကြည့်ပြီး ဒိန်ချဥ်ဖြစ်မဖြစ် စစ်ဆေးပါ။ အပေါ်ယံကနေဆိုရင်တော့ ဒိန်ချဥ်သားတွေ ခဲနေတာကို မြင်တွေ့ရမှာပါ။ သတိထားရမှာက နွေရာသီမှာ ပိုပြီးမြန်မြန် ဒိန်ချဥ်ဖြစ်ပြီး ဆောင်းရာသီဆိုရင်တော့ နည်းနည်းကြာနိုင်ပါတယ်။
#ရေခဲသေတ္တာထဲထည့်ခြင်း: ဒိန်ချဥ်ခဲပြီဆိုရင်တော့ ရေခဲသေတ္တာထဲ ထည့်ပြီး သိမ်းဆည်းထားနိုင်ပါတယ်။
#ဒိန်ချဥ်လုပ်ရာတွင်သတိထားရမည့်အချက်များ
ဒိန်ချဥ်ဖတ် (သို့) ဒိန်ချဥ်ကို ရေခဲသေတ္တာထဲက ထွက်လာတာနဲ့ချက်ချင်းအသုံးပြုပါက ပိုကောင်းပါတယ်။
နို့ကို အပူပေးပြီးနောက် အအေးခံတဲ့အခါ အပူချိန်လွန်ကဲမှုမရှိအောင် ဂရုစိုက်ပါ။ နို့သိပ်ပူနေရင် ဒိန်ချဥ်မဖြစ်ဘဲ ပျက်သွားနိုင်ပါတယ်။
ဒိန်ချဥ်လုပ်ဖို့အတွက် လတ်ဆတ်တဲ့ နို့မှုန့်နဲ့ ဒိန်ချဥ်ဖတ်ကိုသာ အသုံးပြုပါ။
အသုံးပြုမယ့် ဘူးခွက်တွေကို ရေခြောက်အောင်သုတ်ပြီး သန့်ရှင်းအောင်ထားပါ။
တစ်ခါလုပ်ပြီးရင် နောက်တစ်ခါအတွက် ဒိန်ချဥ်ဖတ်အဖြစ် ပြန်လည်အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။
ဒီနည်းအတိုင်းဆိုရင် ကိုယ်တိုင်လုပ်ထားတဲ့ အရသာရှိပြီး အာဟာရပြည့်ဝတဲ့ ဒိန်ချဥ်ကို ရရှိမှာဖြစ်ပါတယ်။