လူတော်တော်များများက ပိန်နဲစေ့ပွုတျကို အဆာပြေစားလေ့ရှိပေမဲ့ "ပိန်နဲစေ့" မှာ ခန္ဓာကိုယ်အတွက် ကောင်းမွန်တဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ၊ ပရိုတင်း၊ ဗီတာမင်၊ သတ္တုဓာတ်နဲ့ ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းတွေ ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်နေတာကိုတော့ သတိမထားမိကြပါဘူး။ ဒီအာဟာရတွေက အတွင်းအင်္ဂါတွေကို အားဖြည့်ပေးပြီး ရောဂါအမျိုးမျိုးကို ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
ပိန်နဲစေ့ပွုတျရဲ့ အဓိက အစွမ်းသတ္တိများ
၁။ အသည်းအားဖြည့်ခြင်း - ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းနဲ့ ပရိုတင်းဓာတ်က အသည်းဆဲလ်တွေကို ပြုပြင်ပေးပြီး အဆိပ်အတောက်တွေကို ဖယ်ရှားရာမှာ ကူညီပေးပါတယ်။
၂။ ကျောက်ကပ်အားဖြည့်ခြင်း - မဂ္ဂနီဆီယမ်နဲ့ ပိုတက်စီယမ်ဓာတ်တွေက သွေးပေါင်ချိန်ကို ထိန်းညှိပေးပြီး ကျောက်ကပ်ကို ပုံမှန်အလုပ်လုပ်စေပါတယ်။ (ကျောက်ကပ်ရောဂါရှိသူများတော့ ပမာဏကို သတိထားသင့်ပါတယ်)။
၃။ သွေးတွင်းသကြားဓာတ် လျှော့ချခြင်း - ဖြည်းဖြည်းချင်းချေဖျက်တဲ့ ကာဗိုဟိုက်ဒရိတ် ပါဝင်တာကြောင့် သွေးတွင်းသကြားဓာတ်ကို ရုတ်တရက် မြင့်တက်မလာအောင် ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။ သွေးချိုထိန်းချုပ်လိုသူတွေအတွက် အထူးသင့်တော်ပါတယ်။
၄။ သွေးတိုးကာကွယ်ခြင်း - အမျှင်ဓာတ်နဲ့ ဖလာဗိုနွိုက် (flavonoid) ဓာတ်တွေက မကောင်းတဲ့အဆီ (LDL) ကို လျှော့ချပေးပြီး သွေးကြောတွေကို သန်မာစေပါတယ်။
၅။ နှလုံးရောဂါဖြစ်နိုင်ခြေ လျှော့ချခြင်း - အမျှင်ဓာတ်နဲ့ ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းတွေက ကိုလက်စထရောပိုလျှံတာကို လျှော့ချပေးပြီး သွေးလည်ပတ်မှုကို ကောင်းမွန်စေကာ သွေးကြောပိတ်ဆို့တာကို ကာကွယ်ပေးပါတယ်။
၆။ ဦးနှောက်နဲ့ အာရုံကြောစနစ်ကို အားဖြည့်ခြင်း - ပရိုတင်း၊ ဗီတာမင်ဘီနဲ့ ဖော့စဖရပ်စ်ဓာတ်တွေက ဦးနှောက်နဲ့ အာရုံကြောစနစ်ကို ထိရောက်စွာ အလုပ်လုပ်စေပါတယ်။
၇။ အစာခြေစနစ်ကို အထောက်အကူပြုခြင်း - အမျှင်ဓာတ်များတာကြောင့် ဝမ်းချုပ်တာကို ကာကွယ်ပေးပြီး အူလမ်းကြောင်းကို သန့်စင်ပေးပါတယ်။
၈။ ကိုယ်ခံအားမြှင့်တင်ခြင်း - ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းတွေက ရောင်ရမ်းမှုကို လျှော့ချပြီး ရောဂါကာကွယ်နိုင်စွမ်းကို မြှင့်တင်ပေးပါတယ်။
၉။ အရိုးနဲ့ သွားကို အားဖြည့်ခြင်း - ကယ်လ်ဆီယမ်နဲ့ မဂ္ဂနီဆီယမ်ဓာတ်တွေက အရိုးနဲ့ သွားတွေကို သန်မာစေပါတယ်။
ပိန်နဲစေ့ပွုတျ စားသုံးရန် အချက်အလက်များ
ပိန်နဲစေ့အစိမျးမှာ အစာအိမ်ကို ထိခိုက်စေနိုင်တဲ့ ဓာတ်တွေပါဝင်တာကြောင့် မစားခင် သေချာပြုတ်ပါ။
လေပွတာမျိုး၊ ပိုတက်စီယမ်များတာမျိုး မဖြစ်အောင် အသင့်အတင့်သာ စားပါ။
သတိပြုရန်
နာတာရှည် ကျောက်ကပ်ရောဂါရှိသူ သို့မဟုတ် သွေးထဲမှာ ပိုတက်စီယမ်ဓာတ်များနေသူတွေဟာ ပိန်နဲစေ့ပမာဏကို ကန့်သတ်သင့်ပါတယ်။
အစာခြေစနစ်မကောင်းသူတွေလည်း နည်းနည်းစီသာ စားသင့်ပြီး သေချာပြုတ်ထားတာကိုသာ စားသုံးသင့်ပါတယ်။
ပိန်နဲစေ့ပွုတျကို အဆာပြေအဖြစ်ပဲဖြစ်ဖြစ်၊ အားလူးပြုတ်လို ပြုတ်စားတာပဲဖြစ်ဖြစ် အာဟာရလည်းဖြစ်၊ ကျန်းမာရေးအတွက်လည်း အကျိုးကျေးဇူးတွေ ပြည့်ပြည့်ဝဝရမှာပါ။
